Hlavní obsah

Na očistě českého fotbalu by se mohl podílet i autor bělehradského dloubáku

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s legendárním fotbalistou Antonínem Panenkou o covidu, kauze Martina Haška či zatčení Romana Berbra.

Reklama

Jak prožíval koronavirus? Co řekl na výrok hokejového reprezentanta Hrachoviny, že je covid divadlo? Jaký má názor na kauzu Martina Haška a zatčení Romana Berbra? Legendární fotbalista Antonín Panenka odpovídal v rozhovoru.

Článek

Nakazil jste se koronavirem a ty první zprávy, které šly do světa o vašem zdravotním stavu, nebyly moc pozitivní. Jak tedy vše probíhalo?

Já se přiznám, že nevím, kde se ty zprávy vzaly. Předpokládám, že doktoři nic neříkali a já jsem s nikým nemluvil, takže opravdu netuším. Byl jsem normálně izolovaný na pokoji, protože předpokládali, že jsem nakažený. Podstoupil jsem různá vyšetření a mimo potvrzení nákazy koronavirem mi zjistili, že mám ještě k tomu zápal plic. V nemocnici jsem byl sedm dní. Dostal jsem jen nějaké prášky a antibiotika na zápal plic.

Jak jste nemoc prožíval? Muselo to být náročné i na psychiku…

Příjemné to rozhodně není. Jediné, co mě drželo v určité míře optimismu, bylo to, že jsem neměl teploty a v podstatě jsem ani nevěděl, že mám zápal plic. Necítil jsem se tak, ale je pravda, že ze všech stran se valí negativní informace, takže je potřeba se s tím psychicky vyrovnat. Já jsem věřil tomu, že to nebude tak vážné.

Zaznamenal jste to obrovské množství vzkazů podpory, které chodily z celé republiky i ze světa?

Byl jsem moc příjemně překvapený, kolik lidí mi telefonovalo nebo psalo, šlo to možná až do tisíce. Volali mi i známí ze Španělska, Rakouska a dokonce i z Austrálie. Člověka to donutí, aby byl optimističtější, když s ním lidé soucítí, určitě to pomůže každému.

Jak jste na tom zdravotně nyní po prodělání nemoci? Je již vše zpět v normálu?

Zápal plic už ustoupil, takže jsem dostal od doktorů povolení, že se můžu pomalu vrátit ke svým oblíbeným aktivitám. Úplně v pořádku ještě nejsem, ale patřím k akčním typům lidí, takže nerad sedím doma a koukám do zdi nebo na televizi. Raději se někde pohybuji, takže jsem rád, že jsem měl možnost si jít například zahrát golf. Rád hraji i tenis, ale ten se teď hrát nedá.

Sám jste si nemoc prožil, co byste tedy vzkázal lidem, kteří stále tvrdí, že koronavirus je jen menší chřipka či dokonce vymyšlená nemoc?

Lidé, kteří tu nemoc sami neprožijí nebo se s ní nesetkají jejich blízcí, tak svůj názor asi měnit nebudou. Jak se říká, sytý hladovému nevěří. Spousta nakažených lidí k tomu má vysoké teploty a další potíže, takže poté názor změní. Já si myslím, že je potřeba mít před tím respekt a dodržovat vše, co je potřeba. Je vidět, už jen podle čísel, nejen u nás, ale i všude ve světě, že to žádná legrace není.

Takže vládní nařízení vnímáte jako nutnou součást boje s pandemií?

Vládní kroky chápu a respektuji, protože se z toho jinak nedostaneme, než disciplínou. První vlna se nám vydařila, poté ale lidé nebyli tak obezřetní, mysleli si, že je to za námi a ono to teprve přišlo. Je tak potřeba nařízení dodržovat, protože je jinak vidět, že čísla dolů nejdou. Je to vážná situace.

Co jste tedy říkal na vyjádření hokejového reprezentačního brankáře Dominika Hrachoviny? Nechal se slyšet, že nemoc je jen „vymyšlené divadlo“.

Svůj názor může vyjádřit každý. Je to mladý kluk, nic mu není. Nemoc se asi vyhýbá i jeho rodině a příbuzným, takže tomu nevěří. Nebo jestli má nějaké informace z politických kruhů, to já nevím. Myslím si ale, že by měl být opatrnější.

Hokejová reprezentace se od slov Hrachoviny distancovala. Některé sportovní hvězdy dokonce navrhovaly jeho vyloučení z týmu. Jak byste postupoval vy?

Tak závažně ne, z reprezentace bych ho nevyloučil. Já si myslím, že je poměrně mladý kluk, tudíž se stane, že to přepískne a pak se spálí. Jde o to, že za chvilku možná změní názor a bude mluvit jinak.

Od koronaviru se přesuňme k fotbalu. Po více než měsíci se znovu rozehrála fotbalová liga a další profesionální soutěže. Jste rád, že se sport vrátil alespoň na obrazovky, když už lidé musí být ve volném čase jen doma?

Myslím, že je to dobře. Nejen pro fotbalisty a profesionální sportovce obecně, ale i pro lidi. Přeci jen se můžeme nějak zabavit. Správně bychom měli být jen doma a nikam nechodit, takže lidem chybí kontakt. Už to trvá dlouho a leze to člověku na hlavu. Můžeme se tak soustředit alespoň na ten sport.

Těšíte se tedy na zápas Bohemky v Karviné?

Těším se moc. Rád se na něj podívám. Bude to pro všechny těžké, moc se netrénovalo, podmínky byly dost specifické. Záleží, jak mužstvo chytne formu. V pátek Brno zaslouženě vyhrálo s Jabloncem a také to nikdo nečekal. Může se stát cokoliv, někomu forma přijde, druhému zas odejde, takže všechny zápasy budou zajímavé a otevřené.

Sledoval jste i zápasy českých týmů v Evropské lize? Co zatím říkáte na předvedené výkony a hlavně na výsledky?

České týmy v Evropě samozřejmě sleduji. Slavia udělala dva dobré výsledky doma. Sparta mě zas hodně překvapila na Celticu. Poslední výsledek Liberce se dal asi čekat, protože jet v takto oslabené sestavě na rozjeté mužstvo je velmi těžké. Naše liga se navíc nehrála, jinde se ale pokračuje bez přestávky a týmy jsou tak daleko víc rozehrané. V Evropě máme ale tři zástupce, Slavia má zatím šest bodů, Sparta a Liberec tři, takže mají alespoň nakročeno k postupu. I když si myslím, že Slavia to směrem k postupu má jednodušší než Sparta nebo Liberec. Pokud by udělali minimálně bod ve Francii, tak by jim k postupu stačilo porazit jen Beer Ševu, takže by to bylo hodně nadějné.

V posledních týdnech ožila kauza okolo Martina Haška. Zaznamenal jste rozhodnutí Sboru rozhodců FAČR, které bývalému hráči Sparty ukládá klubu zaplatit přes 22 milionů korun?

Dění okolo Martina Haška sleduji. Co na to říct… Nepamatuji, že by někdy taková situace nastala, je to výjimečný případ. Je pravda, že hráč pod smlouvou by si neměl dovolit takhle jednat. Překvapilo mě to u něj, protože určitě má nějakého manažera a konzultoval to i s tátou. Je zvláštní, že mu nikdo neporadil, že dělá chybu. Možná má svoji hlavu a nenechal si to rozmluvit, opravdu nevím. Došlo to ale do takového extrému a klub se musí bránit, což je správně. Pokud porušil smlouvu, nějaké sankce musí být. Na druhou stranu mě překvapila i ta výše částky, kterou Sparta požadovala, protože je na fotbalistu dost vysoká. Může se odvolat, ale myslím, že mu ten krok neprojde.

Český fotbal ale momentálně řeší i pro něj daleko závažnější kauzu. Policie zatkla dnes již bývalého místopředsedu Fotbalové asociace Romana Berbra kvůli podezření z korupce a ovlivňování výsledků zápasů. Jaký na to máte názor?

Já na to nahlížím ze dvou stran. Bohužel fotbal nemá moc dobré jméno na veřejnosti a tohle je pro něj další rána a určitě to není dobré. Na druhou stranu si ale říkám, že je tu tak šance, aby se to prostředí vyčistilo. Pokud součástí asociace byla skupina lidí, která takhle fungovala, tak je nyní potřeba to vzít do ruky a začít budovat novou image fotbalu, která bude lepší a hlavně čistá.

K tomu je podle názoru většiny potřeba personální obměna. V pozici předsedy asociace ale stále zůstává Martin Malík. Myslíte, že je to správně?

Tohle je těžké posoudit. Svým způsobem si myslím, že je dobře, že v pozici zůstal, než aby se celé vedení odvolalo. Mělo by se počkat do řádných či nějakých mimořádných voleb, jestli budou. Tam ať se to rozhodne. V aktuální situaci nemít předsedu a místopředsedu si myslím, že by bylo ještě horší.

Přesto padlo již několik jmen, zejména z řad bývalých reprezentantů, která by mohla Martina Malíka v pozici předsedy vystřídat, a to ať už nyní, či po volbách. Máte vy osobně nějakého favorita, který by fotbalu pomohl zlepšit pověst?

Není to o tom, že by to měl být bývalý fotbalista. Fotbalová asociace České republiky funguje jako firma. Předseda je tak vysoká a zodpovědná funkce. Měl by to být člověk schopný práce s lidmi a zároveň i znalostmi, není to vůbec jednoduché. Potřebujete kontakty, umět se domluvit s vedením evropského i světového fotbalu a tak dále. Osobně by se mi tak líbilo, že by v podobné pozici byli dva zástupci. Jeden by byl opravdu přes fotbal a k němu člověk, který bude dělat tu další práci, která bude potřeba. Nevím, jestli by to tak vůbec šlo, ale podobné rozložení by se mi líbilo.

Napadá vás tak někdo do pozice zástupce vyloženě té fotbalové části?

Hodně se mluví o Vladimíru Šmicerovi. Slyšel jsem ale druhý názor, že Vláďa, který je takový volnější a hraje rád tenis nebo golf, baví se, by musel všechno hodit za hlavu a musel by se tomu věnovat dennodenně, dát tomu hodně času. Pro něj by to tak nemuselo být ideální, přeci jen kvůli penězům by to asi nedělal.

Vy sám byste se nechtěl na té změně fotbalového prostředí podílet?

Já můžu pracovat v nějaké pozici, která se bude týkat fotbalu jako takového. Člověk nemůže dělat vedoucího nějakého oddělení, když na to nemá předpoklady. Ale zajímavé by to možná bylo.

Reklama

Doporučované