Hlavní obsah

Hygienička povolila fotbal. Na test nemusí promoření, kouči bez roušky

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová liga se vrací. Za upravených hygienických podmínek.

Reklama

aktualizováno •

Potvrzeno: Profesionální fotbal se vrací na trávníky. A to za striktních podmínek, jež si vymínila hlavní hygienička Jarmila Rážová, než dala na restart své razítko. Redakce Seznam Zpráv získala kompletní přehled těchto opatření.

Článek

Oproti předchozím nastavením došlo k řadě změn. Pro fotbal a lední hokej bude přinejmenším pro tento zápasový víkend platit že k zápasům budou připuštěny jen osoby s negativním testem na covid-19, který nebude starší než 48 hodin. Až dosud šlo o u fotbalistů o 72 hodin. Prosadit tuto variantu se zatím nepodařilo.

Ale možná bude uplatněna pro jiné kolektivní sporty, které začnou hrát v pozdějších termínech. Ještě se o tom bude jednat.

Varianta 72 hodin by klubům dávala časový prostork tomu, aby se příslušná osoba v případě potřebyještě přetestovala a v případě negativního výsledku mohla ještě k utkání nastoupit. Ale teď platí varianta 48 hodin.

Povoleny jsou nyní výhradně PCR testy, jejichž cena za kus se pohybuje na trhu kolem 1 700 korun, při množstevní slevě se kluby dostávaly na 1 555 korun za jeden test.

V průběhu pátku k dohodě, že všichni profesionální sportovci, tedy nejen fotbalisté, budou testováni nejvýše dvakrát týdně, i kdyby měli v týdnu sehrát tři zápasy. Až dosud platilo pravidlo, co zápas, to test.

Na fotbalový stadion smí při zápase nejvýše 185 osob

O restart svých soutěží usilují i ligové soutěže v ledním hokeji, basketbale, volejbale, házené a stolním tenisu.

Zejména hokejisty jistě naplní nadějí skutečnost, že se ve fotbalovém manuálu a zejména v podmínkách schválených hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou objevují i výrazné ústupky směřované k takzvaným promořeným, tedy k osobám, které onemocnění spojené se šířením covidu-19 prodělaly v uplynulých 90 dnech.

V propozicích Ligové fotbalové asociace (LFA) se aktualizovaly i některé detaily. Například trenéři nyní budou moci udílet svým svěřencům taktické pokyny i bez roušek. A lehce se také zvýšil počet osob, které mohou být v době utkání na stadionu, nově na 185 osob.

Už dnes v 18 hodin tedy bude rozehrán zápas 7. prvoligového kola Jablonec–Brno. Šlágrem víkendu by mělo být nedělní utkání Plzeň–Sparta (od 18:15). Hrát se o víkendu začne znovu i druhá nejvyšší fotbalová soutěž.

Z řady táborů už po prvních předligových testech na covid-19 přicházejí zprávy o nakažených, vyřazených z „provozu“. Jablonci třeba bude scházet trenér Petr Rada, ostravskému Baníku pak Luboš Kozel.

Promoření? Až 90 dní od pozitivního testu na nový nemusí

Nejvíc pozornosti k sobě přitahují zcela nová pravidla o takzvaně promořených osobách. Pro ně totiž pravidlo o povinnosti čerstvého negativního testu za určitých podmínek neplatí.

„Tato povinnost se nevztahuje na povinné osoby, které nemají klinické známky onemocnění covid-19, prokazatelně prodělaly onemocnění covid-19, absolvovaly podle platných mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví izolaci ve stanoveném rozsahu z důvodu pozitivního výsledku PCR testu a od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu neuplynulo více než 90 dní,“ píše se v dokumentu, který LFA zaslala hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Jinými slovy, fotbalisté, trenéři a další zainteresované osoby, které vyléčily onemocnění spojené s covidem-19 v uplynulých 90 dnech, na testy nemusí.

Pokud „promořený“ či snad lépe řečeno vyléčený absolvuje navzdor tomu, že nemusí, test a ten má pozitivní výsledek, pak k utkání nastoupit může, pokud od jeho prvního pozitivního testu neuplynulo více než 90 dní. Je-li tato lhůta 90 dní překročena, k utkání nastoupit nesmí.

Jaké další podmínky jsou pro fotbal ode dneška v platnosti?

Každá osoba přítomná na stadionu vyplní dotazník, ve kterém jsou otázky na příznaky covidu-19, musí potvrdit, že je nepociťuje. Každému bude změřena teplota. Bez dotazníku nebo s teplotou vyšší než 37,5 stupně Celsia bude umožněn vstup na stadion jen se souhlasem klubového lékaře pověřeného organizátorem.

Na stadionu musí mít všichni nasazenou roušku či respirátor. S výjimkou hráčů, rozhodčích a hlavních trenérů, pokud udrží rozestup více než 2 metry od ostatních osob.

Na stadionech nesmí být diváci. Nejvýše smí být přítomno 185 osob, včetně fotbalistů. Podle předchozích pravidel šlo o 130 osob. Kosmeticky tedy byly upraveny počty členů technického doprovodu, podavačů míčů, fotografů, zástupců vedení klubů, novinářů a televizních společností.

Reklama

Doporučované