Hlavní obsah

Covid uspal desítky kaváren Costa Coffee. Na Můstku už vaří kávu jiní

Foto: Iva Špačková, SZ Byznys, Seznam Zprávy

Costa Coffee hibernovala kvůli covidu více než dvacet svých poboček v Česku.

Reklama

Kavárenský řetězec Costa Coffee zamrazil s příchodem nového roku velkou část svých poboček v Česku. Na dobu neurčitou zavřel kavárny v hlavním městě i mimo něj.

Článek

Covid přivedl ke spánku téměř polovinu kaváren řetězce Costa Coffee v Česku. Ačkoliv ještě den před silvestrem byla například kavárna umístěná ve vestibulu pražského metra Hradčanská otevřená a lákala milovníky kávy na perníkové či medové caffè latte, po Novém roce už neotevřela.

Není přitom jasné, jak dlouho bude vynuceně spát. Papír o formátu A4 oznamuje kolemjdoucím stručnou informaci: „Vážení zákazníci, tato pobočka je z technických důvodů momentálně uzavřena. Děkujeme za pochopení. Tým Costa Coffee.“

Podobně skončila například i kavárna v Centru Quadrio v pražské Spálené ulici. Kasu má zabalenou v černém igelitu, prosklené pulty zejí prázdnotou, ale cedulky s názvy „vánoční sacher dort“ či „vánoční kokoska“ jasně dokazují, že o adventu ještě dýchala.

+11

Co se stalo? Costa Coffee na mail uvedený na jejích stránkách ani společnost Lagardère Travel Retail, která síť kaváren provozuje, na dotazy redakce zaslané ve čtvrtek neodpověděly.

Z 57 kaváren už jen 33

Firemní stránky Costa Coffee sice i dnes vypadají, že se na chodu kaváren nic nezměnilo, protože například v sekci Costa Lokátor pomáhající vyhledat nejbližší pobočku informují návštěvníky o tom, že si mohou „šálek kávy Costa vychutnat již v 57 kavárnách“. Poslední aktualita byla sice na stránky umístěna na konci loňského listopadu, ale ani to neznamená menší aktivitu, protože některé měsíce společnost neinformuje o novinkách vůbec.

Firemní „noviny“ Costa Coffee Times nabízené zákazníkům ke čtení na pobočkách stačily dokonce ještě o adventu radit, jak si užít Vánoce bez stresu, vybízely zákazníky k velké adventní soutěži na Facebooku a lákaly na vánoční dárky, jako je zrnková káva, termohrnek či dárková karta Costa Coffee. Na poslední stránce zveřejnily seznam 56 svých poboček (jedna mezitím zanikla), kde je možné dárky zakoupit.

V prosinci však snaha udržet celou kavárenskou síť v provozu navzdory všem restrikcím zřetelně ochabla. Poslední ránu jí patrně dalo prosincové rozhodnutí vlády otevřít gastronomické provozy, které bylo záhy vystřídáno příkazem tyto provozovny zase zavřít.

Čtvrtého ledna se na Facebooku Costa Coffee objevuje seznam aktuálně otevřených výdejních okének a jejich nových dob provozu. Z 57 poboček jich kávu připravuje 33.

V Praze jich usnulo 18. Vedle pobočky na stanici metra Hradčanská či obchodního centra Quadrio to byla například pobočka v Kaprově ulici či v Ječné, nebo jedna ze dvou kaváren v obchodním centru Chodov a Smíchov či všech šest poboček na Letišti Václava Havla.

Mimo hlavní město uložila Costa Coffee k ledu šest provozoven. Jednu v Teplicích, Plzni, Olomouci, Ostravě (Outlet Arena Moravia) a dvě v Liberci.

Někteří zákazníci to nesou velmi nelibě. „Proč jste se už zase vykašlali na Olomouc? I v neděli stála fronta deseti lidí venku před nedalekou konkurenční kavárnou a vy už máte zase zavřeno? No nic, jdu podpořit schopnou a hlavně snaživou konkurenci,“ sdílí své pocity v komentářích Marek Spurný.

Další lidé upozorňují, že zveřejněná otevírací doba neodpovídá v některých místech skutečnosti a další lidé chválí, že si mohou dát i v těžké době svůj oblíbený nápoj.

Jedna z poboček v centru metropole se však už ze zimního spánku nikdy neprobere. Na místě kavárny Costa Coffee ve vestibulu metra Můstek totiž dnes nabízí kávu, pečivo a krajíce chleba s domácí pomazánkou kavárna Puppa Coffee. Podle svých facebookových stránek otevřela na lukrativním místě na konci srpna.

Costa Coffee přitom ještě loni v lednu ohlašovala rozšíření o tři nové pobočky v Česku. V květnu ČTK informuje o tom, že se kavárenský řetězec po znovuotevření dostal na zhruba 70 procent počtu zákazníků ve srovnání s obdobím před koronavirovou krizí a kvůli bezpečnostním opatřením musel kapacitu všech kaváren snížit o 25 až 30 procent.

Od té doby agentura o tuzemských kavárnách společnosti už žádné zprávy nepřinesla.

Foto: Iva Špačková

Tam, kde na Můstku stála Costa Coffee, nabízí dnes brazilskou kávu Puppa Coffee.

Reklama

Doporučované