Hlavní obsah

Covid v Česku sílí. Delta mutaci nezastavíme, míní epidemiolog

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Epidemie v Česku pomalu nabírá na síle. Odborníci i politici se shodují na tom, že hlavní zbraní zůstává očkování. Podle epidemiologa Jiřího Berana by se však především měla kontrolovat imunita proočkovaných.

Článek

Jak se díváte na současnou epidemickou situaci? V Praze se zastavil pokles nakažených, v Česku už se šíří delta varianta…

Jak říkáte, musíme si uvědomit, že do Česka přichází a rozšiřuje se indická mutace neboli delta mutace. S tím my vůbec nic nenaděláme. Z výzkumů z Velké Británie, v rámci nichž otestovali pozitivně na delta mutaci 90 000 lidí, jednoznačně vyplývá, že kontrola lidí při cestování nemá vůbec žádný význam pro šíření viru.

To, že se vyskytuje více pozitivně testovaných, ještě nemusí vůbec nic znamenat. Z britských dat víme, že smrtnost delta mutace covidu je zhruba dvacetkrát menší než u alfa mutace (dříve známé jako takzvaná britská, pozn. red.), která u nás převažuje. To znamená, že kdyby v Česku onemocnělo najednou všech 10 milionů lidí, tak by jich zemřelo 10 000. Kdyby tu delta mutace byla od začátku, tak nezemře 30 000 lidí, ale „pouze“ 1 500, což je pozitivní zpráva. Počet hospitalizovaných je přibližně dvaapůlkrát menší než po alfa mutaci, to je také dobrá zpráva. Nejlepší zpráva je, že člověk, který covid prodělal v jakékoli podobě, je spolehlivě chráněn a mutace by se ho vůbec dotknout neměla. To, co by mohl být problém, je, že se delta mutace šíří mezi lidmi, kteří covid neprodělali a téměř stejně se šíří mezi lidmi, kteří nejsou očkovaní.

Nepřesnosti ohledně delta varianty

Některá data, která profesor Beran zmiňuje v souvislosti s Velkou Británií, uvádí tamější oficiální studie jinak.

Profesor Beran zmiňuje, že riziko hospitalizace u delty je nižší než u alfa varianty koronaviru. Je to však naopak. Výzkum ukazuje, že delta varianta má více než dvakrát vyšší riziko hospitalizace ve srovnání s variantou alfa (britskou).

Stejně tak tvrzení, že „kontrola lidí při cestování nemá vůbec žádný význam pro šíření viru“, z britských dat nevyplývá a naopak je vidět, že varianta delta měla ve Velké Británii nejdříve zvýšenou prevalenci mezi lidmi, kteří přicestovali ze zahraničí (Figure 8 zmíněné studie).

Dále zmiňuje, že smrtnost je dvacetkrát nižší než u zmíněné alfa varianty. Tvrzení, že pokud by tu delta varianta byla od začátku epidemie, tak by zemřelo dvacetkrát méně lidí, je však zavádějící, protože v době propuknutí delta varianty už byla významná část zranitelného britského obyvatelstva očkována.

Řada odborníků i politiků v souvislosti se stávající situací zmiňuje očkování jako nejúčinnější zbraň. Je tomu ale skutečně tak, pokud nárůst způsobuje delta varianta, která je podle vás proti očkování odolná?

Z těch asi 90 000 vysekvenovaných lidí v rámci britského výzkumu je zhruba 80 000 mladších 50 let. Z nich zemřeli asi 2 lidé a z těch zbylých 10 000 okolo 120. Smrtnost je tedy velmi nízká, ale dotýká se hlavně lidí starších 50 let. Pokud to vztáhneme na nás, tak nám vůbec nepomůže, když se budou očkovat mladí lidé nebo děti. To nám k ničemu nepomůže. Potřebujeme naopak, aby se očkovali starší lidé. U lidí starších 60 let nám stále chybí proočkovat asi 700 000 lidí.

Foto: archív, Seznam Zprávy

Epidemiolog Jiří Beran.

Abychom zjistili dopad mutace, musíme sledovat výskyt onemocnění u promořených a očkovaných, protože lidí, kteří jsou na to vnímaví, dramaticky ubývá. Jakmile se prolomí imunita lidí, kteří už jsou proočkovaní, tak jsme zase na začátku epidemie. Pokud se ukáže, že se to u nás mezi promořenými a proočkovanými šíří, bude to velmi špatné.

Čili podle vás je nejúčinnějším nástrojem nyní sledovat, jak moc delta varianta zasahuje proočkované a promořené…

Přesně tak, a když se ukáže, že to s těmi lidmi nic neudělá, tak je to dobré pro to, aby se lidé nechali očkovat. Je to výborný nástroj a nechápu, proč ministerstvo neukazuje, jak moc očkované lidi delta mutace napadá nebo nenapadá, aby docílilo vyšší proočkovanosti.

Ministr Vojtěch na Twitteru uvedl, že reprodukční číslo delta varianta je 8 a že hrozí vzedmutí nové vlny pandemie. Kvůli tomu také zavádí povinnost prokazovat se negativním testem v zaměstnání po návratu z dovolené. Je to dostačující?

Nevím tedy, kde to reprodukční číslo spočetli. To si můžete vycucat z prstu… Jak už jsem zmiňoval v souvislosti s britskými daty, testování lidí, kteří se vrací ze zahraničí, nijak neovlivní šíření v populaci. Je naprosto iluzorní si představit, že šíření zastavíme. Můžeme ho jen zpomalit. Pokud se epidemie nedotkne naočkovaných lidí, tak naším nejúčinnějším nástrojem je aktuální promořenost a naočkovanost. Ale nejprve je nutné zjistit, kolika proočkovaných se onemocnění znovu skutečně dotklo.

Jinak se testování lidí v zaměstnání nedá nic vytknout, protože tam vždycky někoho pozitivního podchytíme. Je však nutné vědět, kolik dalších lidí mohou dotyční nakažení dále nakazit.

Pakliže se budou sledovat intenzivně dvě vámi zmiňované skupiny, jaký by byl další krok?

Pokud bychom zjistili prolomení imunity u promořených, a nikoli u očkovaných, bylo by logické, aby se nechali co nejdříve očkovat. Pokud by to bylo obráceně, museli bychom zjistit klinický dopad mutace. Pokud by většina z nich měla „jen“ rýmu, nijak zvlášť nás to nemusí zajímat, ale pokud by se zvedly počty hospitalizovaných či mrtvých, bylo by nejspíš zapotřebí buď přidat další dávku vakcíny, nebo přidat modifikovanou dávku určenou pro mutaci.

Co byste doporučil lidem, aby zamezili šíření viru?

Jsem bytostně přesvědčen o tom, že když každý bude dodržovat základní opatření v podobě pravidla 3R doplněného o rozum, tak to bude dostačující. Pokud k tomu budou sportovat a posilovat imunitu, tak je to podle mě to nejlepší, co mohou udělat.

Reklama

Doporučované