Hlavní obsah

Crème de la Crème restaurací. Ty by měly se zavíračkou v osm potíž

Foto: Field

V nejdražších restauracích světa lidé za jídlo zaplatí i desetitisíce. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ceny nastavené tak vysoko jako pět nejdražších restaurací světa běžný restauratér nemá. Zárukou kvality jídla jsou většinou dvě michelinské hvězdy i více.

Článek

Zavřít restauraci v osm večer představuje pro restauratéry noční můru – zvlášť pokud jde o ten nejluxusnější a také nejdražší segment. V Česku sice podobné podniky existují, ale za světovou špičkou musíme vyrazit do Španělska – minimálně to říká slavná francouzská společnost Michelin v sérii knižních průvodců Michelin po více než 12 zemích.

Za nejdražší restauraci světa označil Sublimotion na španělské Ibize. Vaří zde španělský kuchař Paco Roncero, který získal prestižní kuchařské ocenění La Real Academia de Gastronomía National Gastronomy Award. Kuchař se dvěma michelinskými hvězdami při přípravě pokrmů využívá molekulární gastronomii.

Zákazníkům servíruje mořské plody vařené ve skořápkách nebo salát, který si lidé připraví sami ze zeleniny, která roste přímo ze stolu. Jedlá je dokonce i vstupenka do restaurace.

Jeho restaurace proslula svými vysokými cenami. Za dvacetichodové menu strávník zaplatí 1500 eur (39 600 korun). Sublimotion je však otevřená pouze v průběhu letní sezony od 1. června do 30. září a v jídelně je pouze jeden stůl se 12 židlemi. Na stěny je promítána světelná laserová show nebo videomapping.

V japonské a sushi restauraci Masa, která se nachází v newyorském mrakodrapu Time Warner Center na Manhattanu, stojí nejdražší jídlo 595 dolarů (12 900 korun). To z ní dělá druhou nejdražší restauraci na světě a zároveň nejdražší restauraci v New Yorku. Podnik oceněný třemi michelinskými hvězdami otevřel v roce 2004 japonský šéfkuchař Masa Takajama, jenž pokrmy připravuje osobně.

Nechte to na mně

Nejdražší pokrm je servírován pouze formou takzvaného o-makase, což v překladu z japonštiny znamená „Nechte to na mně“. Jídla vybraná šéfkuchařem stojí 595 dolarů. Cena sice zahrnuje spropitné, ale ne daň a nápoje. Pokud se zájemci chtějí v restauraci Masa navečeřet, musí si rezervovat stůl alespoň tři týdny dopředu.

Tříhvězdičková restaurace Kyoto Kitcho Arashiyama je podle michelinského průvodce pro mnohé chrámem kaiseki neboli japonské vícechodové večeře. Ty připravuje kuchař Kunio Tokuoka, který tak pokračuje v byznysu svého dědečka. Jídla, která podává, jsou prémiová a sezónní. Lidé za ně zaplatí i 54 000 jenů (11 300 korun). Hosté sedí na tatami u nízkých stolů a interiér restaurace je postaven ve stylu japonského čajového domu s výhledem do zahrad.

Francouzský šéfkuchař Alain Ducasse provozuje několik restaurací, včetně pařížské Alain Ducasse au Plaza Athénée, která je čtvrtým nejdražším gastropodnikem světa. Restaurace byla oceněna třemi michelinskými hvězdami. Zaměřuje se na jídla vařená ze zeleniny a ryb. Večeře pouze s hlavním jídlem zde stojí od 110 eur (2900 korun) do 155 eur (4100 korun). Tříchodové menu se sýry a dezertem vyjde na 380 eur (10 000 korun).

Strop jídelny v Alain Ducasse au Plaza Athénée zdobí 10 000 skleněných krystalů. Příbory navrhl v 70. letech francouzský průmyslový návrhář Roger Tallon.

Pátá nejdražší restaurace se nachází v New Yorku na Manhattanu. Podnik Per Se nabízí americkou a francouzskou kuchyni formou dvou devítichodových degustačních menu. Podobu prvního připravuje šéfkuchař, druhé je zeleninové. Každé z nich zákazníka vyjde na 325 dolarů (7000 korun).

Kuchyni velí šéfkuchař Thomas Keller, který se roku 1997 stal nejlepším kuchařem ve Spojených státech a zároveň je majitelem sítě restaurací Per Se. V jeho restauraci s výhledem na Central Park panuje podle průvodce poměrně komorní atmosféra, neboť má jen 19 stolů.

Pět nejdražších restaurací světa podle průvodce Michelin

1. Sublimotion (Ibiza, Španělsko) – cena jídla až 1500 eur (39 600 korun).

2. Masa (New York, USA) – cena jídla až 595 dolarů (12 900 korun).

3. Kyoto Kitcho Arashiyama (Kyoto, Japonsko) – cena jídla až 54 000 jenů (11 300 korun).

4. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paříž, Francie) – cena jídla až 380 eur (10 000 korun).

5. Per Se (New York, USA) – cena jídla až 325 dolarů (7000 korun).

Reklama

Doporučované