Hlavní obsah

ČSSD loví lidovecké voliče. Napadlo nás to při kampani, říká Maláčová

Foto: facebook Jany Maláčové

Pražská lídryně ČSSD Jana Maláčová.

Reklama

ČSSD láká voliče lidovců, kterým není po chuti volit koalici Spolu. Experti to hodnotí jako chytrý tah, který ale přišel pozdě.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Sociální demokraté se v závěru kampaně snaží ukrást voliče lidovců. Věc, která se v Lidovém domě diskutuje již delší dobu, nyní získala podobu apelu během debaty v České televizi, kdy si Jan Hamáček vzal na pomoc ikonu lidovecké politiky, zesnulého Josefa Luxe.

„Obracím se speciálně na voliče KDU-ČSL, koalice Spolu vás nereprezentuje, hlas pro Spolu je hlas pro ODS. KDU-ČSL i sociální demokracie hájily rodinné hodnoty. Máme hodně společného a jsem přesvědčený, že kdyby za této situace volil Josef Lux, tak by hlasoval pro sociální demokracii,“ řekl Hamáček v debatě.

Vrcholní představitelé KDU se proti tomu ohradili a využití jména svého muže ostře odsoudila vdova po populárním politikovi Věra Luxová s rodinou.

Ministryně práce Jana Maláčová potvrzuje, že nešlo o náhodný výstřel, ale o taktiku.

„Letos se na naše kandidáty v kontaktní kampani často obracejí lidé, kteří doteď volili lidovce a je pro ně nepřijatelné spojení s ODS v rámci koalice Spolu,“ vysvětluje novou strategii pražská lídryně.

Sociální demokracie je podle Maláčové pro tyto voliče přirozená volba, protože i ona například podporuje rodiny. To tvrdí i předseda Jan Hamáček, který na Facebook napsal, že ČSSD má k lidoveckým voličům „rozhodně blíž než to, co dnes reprezentuje koalice Spolu vedená primárně ODS“.

Seznam Zprávám pak s odstupem času napsal, že si Josefa Luxe váží a nechtěl se nikoho dotknout. „Pokládám za důležité poukázat na to, že program sociálně tržní ekonomiky tak, jak jej prosazoval Josef Lux, současná KDU-ČSL opustila svou účastí v koalici s ODS a TOP 09,“ uvedl s tím, že jedinou stranou, která si takový program zachovala, je právě ČSSD.

Výstřel na terč

Trend, že část voličů lidovců zvažuje volit socialisty, zachytily podle informací Seznam Zpráv také průzkumy, se kterými Lidový dům pracuje. A že nejde o plácnutí do vody, potvrzují i matadoři předvolebních průzkumů.

„Velká část příznivců KDU-ČSL má silný sociální akcent, tudíž v oblasti sociální politiky nejsou levici vzdáleni. Část elektorátu není nadšená z toho, že lidovci kandidují s ODS a TOP 09, takže si nemyslím, že jde o výstřel mimo terč,“ řekl Seznam Zprávám Jan Herzmann, který se vývoji preferencí politických stran pravidelně věnuje ve svém projektu Český volič.

Nedomnívá se, že by to ČSSD přineslo velké voličské vzedmutí. Ale v situaci, kdy strana bojuje o překročení pětiprocentní hranice, může ke kýženému cíli pomoci každá desetina procenta.

Jan Hartl ze společnosti STEM se domnívá, že snaha přetáhnout voliče jiné strany těsně před volbami je obtížná a očekávatelný zisk zas není tak velký. Pokud by měla být tato strategie úspěšná, měl se jejímu naplnění Lidový dům věnovat před řadou měsíců. „Ale je vidět, že v Lidovém domě někdo přemýšlí, byť s touto myšlenkou přichází podle mne opravdu pozdě,“ dodal.

Oba experti se shodují, že použít jméno Josefa Luxe bylo vhodně zvoleným nástrojem. „Jde o emoční záležitost, Josef Lux je pro příznivce KDU-ČSL ikonou. Do jaké míry je to etické, či nikoliv, je jiná otázka,“ uvedl Herzmann.

Podle Hartla je Josef Lux pro mnoho lidoveckých voličů připomínkou doby, kdy lidovci bojovali právě proti ODS.

Naopak agentura Median žádnou výraznou tendenci k přechodu lidoveckých voličů směrem k ČSSD nezachytila. „Pozorujeme oscilaci voličů mezi Spolu a Piráty se Starosty. Datový podklad to tedy nemá,“ uvedl ředitel agentury Přemysl Čech. V případě ČSSD podle něj spíše přelévají voličské hlasy mezi ANO, ČSSD a komunisty.

Ve čtvrtek odpoledne pak šéf socialistů zveřejnil na sociálních sítích i výzvu voličům ANO. Ti se podle Hamáčka mají vrátit domů. „Na domov a rodinu se totiž můžeme vždycky spolehnout. Stejně jako na sociální demokracii,“ dopsal k tomu.

Existenci skupiny, pro které je spojení lidovců zejména s ODS vážná překážka, zachytili reportéři Seznam Zpráv přímo v terénu. Během reportáže z kampaně šéfa lidovců Mariana Jurečky popsali, že je konfrontovali i lidé, kteří již jsou dokonce rozhodnuti svou původní stranu nevolit a hledají alternativu. „Vůbec nic mi nevysvětlujte. Spolčili jste se s ďáblem a to vám nezapomenu,“ zaznamenali například ve své reportáži jednu z výtek.

Stejně tak během kampaně slyší socialisté, že by mohli dostat hlasy od svých bývalých voličů. „Babiš to má jisté, vy ne, tak budu volit letos vás,“ slyšela například Jana Maláčová během rozdávání letáků na pražském Smíchově.

Reklama

Doporučované