Hlavní obsah

Čtyři mrtví koně po dostizích. Jejich těla leží už druhý den na přímém slunci

Foto: Slusovice.cz

Na slušovickém závodišti přišli o život v průběhu sobotních dostihů hned čtyři koně.

Reklama

Tragicky skončil první letošní dostihový závod ve Slušovicích. Čtyři koně museli být utraceni, protože si na trati zlomili nohy. Mrtvá těla leží už od soboty na závodní dráze. Kafilerie nepřijede dřív než v pondělí.

Článek

Ve Slušovicích, největším moravském dostihovém areálu, se poprvé v sobotu tento rok závodilo. V programu bylo celkem devět dostihů - jeden přes proutěné překážky, dva překážkové a šest rovinových. Během nich ale musel veterinář postupně uspat čtyři koně.

„Koně měli únavovou zlomeninu, takže jim noha takzvaně uletěla jako řepa. Koňská zlomenina se ale nedá léčit a veterinář je musel v sobotu během závodů uspat,“ řekl Seznam Zprávám hlavní organizátor dostihů Zdeněk Karlach.

Problém ale nastal ve chvíli, kdy pořadatelé koně nechali ležet na dráze, zakryli je plachtou a nevyřešili hned jejich odvoz z dráhy.

Hlavní organizátor akce ale tvrdí, že se kafilerii nepodařilo zajistit hned, a koně tak budou z dráhy převezeni až v pondělí. „Asanační ústav Otrokovice přijede pro koně až v pondělí, snažili jsme se zajistit jejich odvoz již dříve, ale nešlo to. Bude to nepříjemné, koně budou mít nafouklá těla a ještě jim budeme muset sundat podkovy,“ uvedl Karlach.

Někteří obyvatelé Slušovic ale toto vysvětlení berou jako výmluvu. „Už tu leží druhý den v obrovských vedrech. Koně leží přímo na dráze pod plachtou, navíc hned u golfového hřiště. Pokud je pořadatel schopný zajistit ihned záchrannou službu nebo veterináře, tak nepochopím, že odvoz pro zvířata pořadatel nezajistil hned,“ vysvětluje obyvatel Slušovic, který si však nepřál být jmenován.

Po dostizích navíc na slušovickém závodišti probíhaly oslavy. „Nechápu, proč se tohle děje, koně se zranili a pořadatelé a majitelé se k nim pak chovají takto. Závodiště navíc slouží jako odpočinková zóna, takže je objekt volně dostupný všem obyvatelům města,“ doplnil občan Slušovic.

Karlach ale uvedl, že čekání na odvoz koní je dlouhodobě problém. „Před několika lety jsme měli závody o Velikonocích a uspaní koně na dráze leželi od soboty až do úterý,“ popisuje Karlach.

Dostihy ve Slušovicích už dříve zrušila protiepidemická opatření proti šíření covid-19. Závody se pak měly konat minulou sobotu. Českem se však prohnaly přívalové deště a dostihy se opět zrušily. Pořadatelé ale dokázali dráhu na poslední chvíli upravit a závody tak mohly v největším moravském dostihovém areálu proběhnout tuto sobotu.

„Už to, jak byla dráha rychle upravená, vyvolává pochyby, není běžné, aby se zranilo během jednoho závodu tolik koní,“ popisuje další účastník závodů. Karlach ale tvrdí, že za četná zranění koní může to, že koně během pandemie koronaviru nemohli běhat.

„Letošní sezona je výjimečná v tom, že se více jak tři měsíce neběhalo, a když se teď začalo běhat, tak trenéři a majitelé koní začali dávat koně do kondice, ale tímto přístupem jsou koně mnohem náchylnější k únavovým zlomeninám, což se stalo i v tomto případě,“ uzavřel Karlach.

Reklama

Doporučované