Hlavní obsah

Léto s covidem v Česku: Ve hře je pátá vlna i útlum

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Přijde přes léto další epidemická vlna, nebo absolutní útlum koronaviru? Podle odborníků jsou hned čtyři možné scénáře.

Reklama

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) načrtla možné scénáře vývoje epidemie koronaviru a doporučení pro příští měsíce.

Článek

Česko na prahu léta zažívá pokles epidemické vlny, kterou před několika měsíci způsobila alfa varianta koronaviru. Experti z mezioborové skupiny MeSES však upozorňují, že scénáře dalšího vývoje mohou být hned čtyři. Promluvit do nich může i sílící varianta delta.

Současně experti přicházejí se sadou doporučení ohledně testování, trasování, sledování importu variant viru a přechodu od plošných k cíleným opatřením.

Čtyři cesty

Prvním možným scénářem je podle MeSES letní ústup epidemie, při kterém bude zároveň pokračovat posilování kolektivní imunity, zejména díky očkování.

V tomto scénáři se podle expertů reprodukční číslo všech přítomných variant koronaviru udrží pod hodnotou 1. Incidence bude dále klesat až na jednotky případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, kde bude setrvávat.

„Cirkulace viru bude částečně závislá na importu. Vznikat budou pouze lokalizovaná ohniska, typicky u neproočkovaných skupin populace. Postupné zvyšování reprodukčního čísla se zahrnutím sezonních vlivů bude po celou dobu kompenzováno růstem počtu imunizovaných a situace bude ve střednědobém horizontu klidná,“ píše skupina ve svém stanovisku.

Druhou cestou je scénář, kdy se reprodukční číslo převládající varianty koronaviru udrží kolem hodnoty 1.

MeSES upozorňuje, že postupně může docházet k výměně dominantní varianty alfa za variantu delta nebo za jiné rizikové varianty.

Při tomto scénáři se pokles počtu případů zastaví a může kolísat vzhledem k různým ohniskům nákazy a efektivitě trasování. Scénář nepočítá s dosažením kolektivní imunity a naopak předvídá nárůst epidemie s ustupujícím létem.

Další tlak na nemocnice?

Zbylé dva scénáře podle MeSES počítají s další větší epidemickou vlnou.

Jednu verzi vývoje popisuje scénář páté epidemické vlny, kterou způsobí nová varianta koronaviru. Scénář nepočítá s tím, že by se výrazně zvýšil tlak na nemocniční péči.

Při tomto možném vývoji epidemie by došlo k importu a rozšíření varianty koronaviru s lepší schopností se šířit a zároveň s částečnou schopností úniku imunitní odpovědi. V lepším případě varianta sice dokáže částečně uniknout imunitní odpovědi, ale tato odpověď bude u očkovaných i u lidí po prodělání nemoci ve velké míře dostačující k ochraně před vážným průběhem a hospitalizací.

„Díky vysoké proočkovanosti rizikových skupin a starší populace nebude průběh počtu nákaz odpovídat dříve obvyklým souvislostem mezi počtem osob nakažených a hospitalizovaných,“ uvádějí odborníci.

Naproti tomu poslední popsaný scénář, kdy by přišla pátá epidemická vlna způsobená novou variantou a přinesla by tlak na nemocniční péči, by představoval velký problém.

V tomto scénáři by se rozšířila varianta koronaviru s lepší schopností se šířit, a zároveň s částečnou schopností úniku imunitní odpovědi. Reprodukční číslo takové varianty se udrží nad hodnotou 1.

V závažnější verzi tohoto scénáře by varianta měla vyšší schopnost úniku protilátkám a zároveň bude mít kvůli nízké proočkovanosti populace větší prostor k šíření.

„Varianta v tomto případě zasáhne nejen osoby nechráněné vakcínou, včetně dětí, ale i ty, kteří budou spoléhat na vytvoření imunity prodělanou infekcí a některé částečně či plně očkované jedince. Vedla by tak k opětovnému zvýšení zátěže zdravotnického systému,“ varuje MeSES.

Musí jít o opatření, která nerezignují na garance základních práv a svobod. Což znamená, že musejí mít dostatečně určitý zákonný základ.
MeSES

Nepodléhat tlakům

Odborná skupina společně se scénáři připomněla i některá už dříve zmiňovaná doporučení, jak lze vývoj epidemie zvládnout. „V rozhodování je nutné brát v potaz celospolečenský zájem a neupřednostňovat disproporčně zájmy hlasitých či politicky vlivných skupin,“ píše se v dokumentu.

Podle MeSES je důležité veřejnost upozorňovat na to, že některý ze scénářů může nastat a pandemie stále definitivně neskončila.

„Zejména varujeme před komunikací, která by vytvářela očekávání, jež v případě nepříznivého vývoje budou těžko splnitelná, například sliby nezavedení vůbec žádných protiepidemických opatření,“ dodávají odborníci. Kromě toho doporučují posílení vakcinační kampaně.

V mezích zákona

MeSES také upozorňuje, že je třeba změnit právní rámec protiepidemických opatření. A to tak, aby umožňoval je zavádět včas, účinně a efektivně. Právě právní stránka opatření je v posledních dnech pod palbou soudů.

„Musí jít o opatření, která nerezignují na garance základních práv a svobod. Což znamená, že musejí mít dostatečně určitý zákonný základ, musejí být nezbytná a nemohou rezignovat na odůvodnění. Současná právní úprava je zjevně nevyhovující, což má řadu důvodů, které jsou přinejmenším zčásti politické,“ píše MeSES.

Krizový zákon by měl být podle odborníků pro případ vyhlášení nouzového stavu novelizován tak, aby v něm bylo možné najít vodítka pro potírání pandemie.

Reklama

Doporučované