Hlavní obsah

Čtyřikrát bez omluvenky znamená žádný plat. Poslanci rozhodli, kdo vybere pokuty za absence

Jakub Michálek vysvětluje, jak by měla praxe fungovat.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka nebyl na grémiu Sněmovny nikdo proti.

Článek

Pokud nebude poslanec řádně omluven dva jednací dny v měsíci, měl by následující měsíc přijít o polovinu platu a náhrad. Pokud nebude řádně omluven nejméně čtyři dny, neměl by dostat výplatu žádnou. Právě o tom by měli poslanci ve čtvrtek hlasovat.

Respektive už dnes je krácení platu poslance zakotveno v zákoně, nebylo ale určeno, kdo by absenci zákonodárců měl hlídat. Nově by měl omluvenky posuzovat organizační výbor.

„Poslanecká sněmovna ve čtvrtek 31. 1. odhlasuje usnesení k rozhodování o důvodech ztráty nároku, kterým bude pověřen organizační výbor Poslanecké sněmovny a od té doby to bude fungovat tak, že pokud se poslanec řádně neomluví, tak organizační výbor jednou za měsíc na některé své schůzi rozhodne, zda u daných poslanců dojde ke zkrácení,“ představil usnesení Jakub Michálek.

S návrhem na určení, kdo by měl poslance hlídat, je zajedno i ODS, která se k němu autorsky hlásí.

„Náš návrh, že by to měl být organizační výbor Sněmovny, získal, alespoň se nám zdálo, širokou politickou podporu,“ řekl předseda strany Petr Fiala.

Pro krácení platu politiků je i hnutí ANO. „Většinový názor v našem klubu je, že poslanci by měli být placeni za práci,“ vysvětloval postoj klubu jeho předseda Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Související témata:

Doporučované