Hlavní obsah

Čučkaři? Rozbili jsme síť ruských zpravodajů, šéf BIS se ohradil proti kritice od Zemana

Pět výroků prezidenta Zemana. Jak je to ve skutečnosti?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Zeman ve čtvrtek označil zprávy Bezpečnostní informační služby za plácání, BIS podle něj selhává v odhalování islámských teroristů. Za práci tajné služby se postavil její šéf, vláda i opozice vyjma komunistů.

Článek

Bezpečnostní informační službě (BIS) se podařilo rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na území České republiky a ochromit její činnost. O akci informovala BIS zákonné adresáty počátkem letošního roku. Uvedl to ředitel BIS Michal Koudelka v reakci na čtvrteční kritiku rozvědky prezidentem Milošem Zemanem.

Koudelka se v pátek za práci svých podřízených postavil a vyvrátil některé Zemanovy výroky. „Jen namátkou zmíním, že jsme za posledních pět let zamezili desítkám ruských a čínských zpravodajských důstojníků v jejich činnosti, buď nedoporučením udělení akreditace, nebo jejich odchodem tzv. tichou cestou. Naše zákonné adresáty jsme například počátkem letošního roku informovali, že se nám podařilo úspěšně rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na našem území a zcela tak ochromit její činnost,“ uvedl Koudelka v oficiálním prohlášení.

Šéf BIS zareagoval i na tvrzení, že je tajná služba neúspěšná v boji proti islámskému terorismu. „Úspěšní jsme i na poli boje proti terorismu. Byla to právě BIS, která po několik let monitorovala působení imáma Samera Shehadeha v České republice i jeho postupnou radikalizaci a následně v součinnosti s NCOZ přispěla k jeho zadržení. V této souvislosti by však bylo nešťastné vyvolávat neopodstatněné obavy z české muslimské komunity, která je v tuto chvíli klidná a neradikalizovaná.“

Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov označil výroční zprávu za rok 2017 Bezpečnostní informační služby za „plácání” a její zpravodajce za „čučkaře”.

Zemana k těmto slovům zřejmě přiměla informace o ruských a čínských špionech, kteří ve velkých počtech působí na velvyslanectvích v České republice.

„Doufám, že neprozrazuji žádné jiné státní tajemství, než je tajemství o neschopnosti BIS, když vám řeknu, že za těch šest let není žádný konkrétní údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jednoho jediného, ať už ruského nebo čínského, špiona," řekl prezident. „Takže, když budou plácat o tom, že se to tady hemží ruskými a čínskými špiony a přitom za šest let nedokázali jednoho jediného špiona chytit, tak je to plácání, ale pro méně informované lidi je to plácání docela přesvědčivé,” dodal Zeman.

Prezidentova slova podpořili komunisté v čele se svým předsedou Vojtěchem Filipem. „Pan prezident má jistě k dispozici více informací než já a nemám důvod mu nevěřit,” uvedl Filip. Mám spíš důvěru v prezidenta než tu (výroční) zprávu, řekl novinářům.

Ostatní parlamentní strany naopak Zemanův výrok ostře odsoudily. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) funguje tajná služba dobře. „BIS odvádí profesionální práci a mám se službou jen dobré zkušenosti. Vláda ani výbory Sněmovny neměly za uplynulé období k její práci žádné výhrady,” uvedl Babiš.

Ani místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) nemá signály, že by ve vládě s BIS panovala nespokojenost nebo že by mohla připravovat změny ve vedení této tajné služby. „Jako ministr vnitra jsem byl vždy spokojen s prací BIS a pana plukovníka Koudelku pokládám za profesionála. Má mou plnou podporu,” uvedl.

Místopředseda bezpečnostního výboru Lukáš Kolářík (Piráti) novinářům řekl, že prezident účelově vytrhává díly výroční zprávy a hodnotí je, jak se mu to hodí. „Pan prezident často jezdí do Ruska a Číny. Já to chápu tak, že hájí zájmy svých sponzorů, protože to spojení je prokazatelné,” konstatoval.

Šéf lidoveckých poslanců a člen bezpečnostního výboru Jan Bartošek práci BIS rovněž ocenil. Prohlášení o čučkařích označil za úšklebek a kladné hodnocení jejich práce. „Víc bych se k tomu včerejšímu (čtvrtečnímu) blábolu nevyjadřoval. Nemá to relevanci ani váhu,” uvedl na Twitteru.

Šéf SPD Tomio Okamura považuje označení BIS jako čučkařů za nespravedlivé zjednodušení její práce, ve které „dnes a denně riskují své životy v boji s organizovaným zločinem”.

Podle poslance a člena komise pro kontrolu BIS Marka Bendy Zeman podkopává důvěryhodnost tajných služeb a respekt ČR v zahraničí. Své výhrady má sdělovat ministrům či příslušným orgánům. „Jeho popírání působení ruských a čínských zpravodajských služeb na území naší země spíše připomíná pořekadlo o potrefené huse,” podotkl.

Zeman se do sporu s BIS dostal během kauzy Skripal. Prezident tvrdil, že se v České republice vyráběl jed typu Novičok, což BIS odmítla. Zeman poté odmítl jmenovat jejího šéfa Michala Koudelku generálem.

Video: Pavel Bělobrádek komentuje zprávu BIS

Pavel Bělobrádek komentuje zprávu BIS.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované