Hlavní obsah

Čunkovo dědictví na kraji čeká audit. Nový hejtman slíbil opravu nemocnice

Foto: Tomáš Svoboda, Kamila Krupová, Josef Javůrek

Nové vedení ve Zlínském kraji chce opravit stávající Baťovu nemocnici.

Reklama

Nové vedení Zlínského kraje upouští od projektu nové nemocnice nejméně za 8 miliard korun. Ve čtyřletém volebním období chce rozjet opravy stávající Baťovy nemocnice ve Zlíně.

Článek

Ani po třiceti letech se v Česku neschyluje k výstavbě nové nemocnice. Nová koalice ve Zlínském kraji totiž odmítá plán bývalého hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Známý politik prosazoval stavbu nového špitálu nejméně za 8 miliard korun ve zlínských Malenovicích. Nové krajské vedení chce mít na konci volebního období rozjeté opravy stávající „Baťovky“.

„Měl by se už stavět urgentní příjem a interna,“ řekl nový hejtman Radim Holiš (ANO) pro Seznam Zprávy. V úterý jej zastupitelé na úvodním setkání zvolili do nové role. Hlasovalo pro něj 28 ze 44 přítomných zastupitelů.

Starosta Rožnova pod Radhoštěm na hejtmanství nahradil Čunka, nově tam povládne koalice ANO, ODS, Pirátů a ČSSD. Má 24 ze 45 mandátů. Tyto strany bojovaly proti nové nemocnici už před krajskými volbami. Podle nich byl Čunkův plán megalomanský a riskantní.

Proto se koalice vrátí ke dřívějším projektům. Stojí o přestavbu stávajícího areálu pavilonové nemocnice. Ve dvacátých letech minulého století ji založil podnikatel Tomáš Baťa. Mnohé části areálu jsou zchátralé. „V minulém období tu existoval projekt na obnovu. Staré vedení kraje bohužel nechalo propadnout stavební povolení pro novou internu. Chceme ten projekt vrátit na stůl,“ řekla jednička Pirátů Hana Ančincová. Jako náměstkyně hejtmana nově odpovídá za zemědělství a sociální oblast.

Zdravotnictví pod Sehnalovou

Klíčový post náměstkyně pro zdravotnictví – i s ohledem na pandemii koronaviru – bude zastávat bývalá europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Také sociální demokraté v kraji trvají na opravách stávající nemocnice. Jejich volební lídryně avizovala, že chce zachovat rovnováhu čtyř krajských zařízení ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti a Kroměříži. Moderní malenovický špitál by podle ní další zařízení personálně vysál a ohrožoval jejich prosperitu. „Všechny nemocnice potřebují koncepci rozvoje. Budeme se také opírat o svébytná vedení těchto zařízení,“ uvedla Sehnalová v úterý.

Jedenáctka nových radních chce postup ohledně nemocnice řešit v nejbližších týdnech a měsících. „Stanovíme si přesné kroky jedna, dva, tři a podle nich budeme postupovat. Zatím na nich nejsme dohodnutí,“ uvedl Holiš.

Audit všeho, co Čunek podepsal

Koalice také chystá audit všech stávajících smluv. „Podle něj se rozhodneme pro další postup,“ avizovala Ančincová. Čunek vehementně prosazoval nový špitál. Bývalé zastupitelstvo projekt dvakrát odkleplo. Kraj pro stavbu v Malenovicích vykoupil 48 parcel o rozloze 140 tisíc metrů čtverečních. Celkově za ně zaplatil 231 milionů korun. „Sjednocené území má nyní hodnotu minimálně 450 milionů korun,“ tvrdí Čunek.

Kritici poukazují na to, že kraj některé pozemky koupil i s dodatky ve smlouvách, podle nichž musí v místě vzniknout nemocnice, jinak budou následovat sankce.

Server Česká justice zároveň upozornil, že Čunek po říjnových volbách podepsal dvě smlouvy s pražským developerem CZ5 za více než padesát milionů korun. Společnost na sousedních parcelách vlastní obchodní centrum a chce se rozšiřovat. Pokud by kraj developerovi dohodnuté smlouvy neprodal, hrozí sankce až čtyřicet milionů korun. Čunek tvrdí, že by hodnota pozemku pokutu pokryla, nákupy hájí. Už při startu odkupu byla stanovena jednotná cena 1 650 korun za metr čtvrteční. „V té době to byla nejvyšší cena, kterou v daném území stanovil znalecký posudek,“ uvedl Čunek.

Nový hejtman právní dokument vnímá jako nevyvážený v neprospěch kraje. „Ty sankce jsou vysoké. Budu se ptát, kdo takovou smlouvu připravoval a kdo z právníků pro zastupitele takovou smlouvu připravil,“ řekl Holiš.

Odmítl však, že by se kraj nyní vykoupených pozemků narychlo zbavoval. „Nejsem pro rychlé rozprodávání. Ale nemáme jistotu, že je celý pozemek kraje bez dalších závazků. Dokud neuvidím všechny smlouvy v originálech, nejsem schopný říct celý postup,“ dodal Holiš.

Bývalí radní se minulý týden postavili proti další kontroverzní smlouvě. Čunek chtěl podepsat kontrakt na projekt nové nemocnice za 350 milionů korun. Exhejtman tvrdí, že nové vedení musí smlouvu podepsat, aby nepřekročilo zákon. „Podle právníků existují tři důvody, pro které není možné smlouvu podepsat, ani jeden není možné nyní použít. Nepodepsat smlouvu je nezákonné,“ zdůraznil Čunek.

Neznamená to ale, že by kraj musel zaplatit kompletní projekt. Je totiž rozdělený na etapy. „Budeme se tím podrobně zabývat,“ slíbil nový hejtman. Plány ve zdravotnictví budou zakotvené v programovém prohlášení. Koncept má být hotový do tří měsíců.

Podle Holiše musí být také kraj ráznější v řešení covidové krize a jen nečekat, co řekne vláda. Chce do kraje přitáhnout více mediků i lidí v call centrech.

Reklama

Související témata:

Doporučované