Hlavní obsah

ČVUT v Praze se rozhodlo nepokračovat ve spolupráci s firmou Huawei

ČVUT v Praze se rozhodlo nepokračovat ve spolupráci s firmou Huawei.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

České vysoké učení technické v Praze zatím nebude pokračovat ve spolupráci s čínskou společností Huawei.

Článek

Firma na Katedře telekomunikační techniky na Fakultě elektrotechnické začátkem loňského října zprovoznila laboratoř Safe City Lab, kde by bylo možné zkoušet si různé prvky takzvaného chytrého města a 4G sítí. Instalované LTE technologii vypršela licence a ČVUT o její prodloužení nepožádalo. Vyčkává, jak se situace po varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vyvine.

NÚKIB před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE varoval loni v prosinci. Hardware a software těchto firem označil za bezpečnostní riziko. Vláda v lednu uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských firem.

Vysoké školy ale nepatří mezi subjekty regulované zákonem o kybernetické bezpečnosti, proto je pouze na zvážení vedení univerzit, zda varovaní NÚKIB vezmou v rámci analýzy rizik v potaz, či nikoliv, sdělil severu úřad.

Ministerstvo obrany podniklo první konkrétní krok proti firmě Huawei

Buď my, nebo Huawei. Pompeo v Maďarsku varoval před čínským gigantem

V zahraničí už některé školy ze situace kolem Huawei vyvozují závěry. Například univerzita v Oxfordu před pár týdny oznámila, že zakázala od této firmy přijímat výzkumné granty a příspěvky. Nové výzkumné projekty s Huawei nebude realizovat také americká univerzita Berkeley.

V Česku na základě varování NÚKIB omezily používání produktů firem některé státní instituce a třeba Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně. Proti varování vystoupilo čínské velvyslanectví. Huawei napsala NÚKIB dopis, ve kterém požaduje, aby bylo varování upraveno, nebo zrušeno. Firma je připravena, bránit se soudně i prostřednictvím mezinárodní arbitráže.

Reklama

Doporučované