Hlavní obsah

Cyklisté v Hradci Králové přišli i o druhou cyklověž u centra Futurum

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Cyklisté ve stotisícovém Hradci Králové přišli i o druhou cyklověž pro uložení jízdních kol. Věž před obchodním centrem Futurum v těchto dnech dělníci rozebírají.

Článek

„Majitel věže se pro její odstranění rozhodl proto, že se nenaplnil záměr, že věž postavenou na městském pozemku později převezme město,“ řekl Rudolf Bernart z firmy Systematica, která cyklověž před Futurum dodala.

Hradec Králové byl prvním městem v ČR, kde v roce 2013 parkovací věž pro kola začala fungovat. Bernart ji postavil před hotelem Černigov u hlavního nádraží na pozemcích města a majitele hotelu. V roce 2019 musela kvůli plánované demolici hotelu pryč a na zachování cyklověže se radnice s majitelem věže nedohodla. Podle radnice nebylo možné pro její jiné umístění u vlakového nádraží nalézt vhodné pozemky.

Cyklověž u centra Futurum začali cyklisté využívat v roce 2015 a sloužila jim do letošního srpna. „Ročně ji využilo přes 8500 lidí. Na to, že nestála u dopravního uzlu, tak byla docela navštěvovaná,“ uvedl Bernart. Když uplynula pětiletá ochranná lhůta vázaná na dotaci na cyklověž, nabídl investor věž městu k odkoupení. Město na nabídku nepřistoupilo. Zastupitelé města letos v červnu záměr koupě věže neschválili.

„Cyklověž nyní půjde po rozebrání zpátky do dílny a po repasování bude připravená pro postavení jinde v Česku,“ řekl Bernart, který má demontáž věže na starosti. Pro občany Hradce Králové, který bývá označován za město cyklistů, je konec věží podle Bernarta velkou ztrátou. „Zvláště když elektrocyklodoprava je na vzestupu a lidé pro tato dražší elektrokola potřebují bezpečné úložiště,“ řekl.

Bernart zatím v Česku dodal 19 cyklověží a dvacátá se má příští týden otevřít ve středočeských Milovicích. Další dvě cyklověže Bernart dodal na Slovensko. Na východě Čech jsou cyklověže v Pardubicích, Jaroměři a Trutnově. Bernart odhadl, že služeb všech dosud otevřených cyklověží v ČR a na Slovensku využilo v souhrnu asi 1,5 milionu cyklistů. Za uložení kola cyklisté platí poplatek, například v Pardubicích to je deset korun za den.

Reklama

Související témata:

Doporučované