Hlavní obsah

Česká zbrojovka koupila amerického výrobce zbraní Colt

Foto: Jiří Komárek, JiriKomarek.net/Wikipedia.org

Ilustrační foto

Reklama

CZG upozornila na to, že díky převzetí získá další významné výrobní kapacity v USA a v Kanadě a rozšíří svou světovou zákaznickou síť.

Článek

Skupina CZG – Česká zbrojovka Group SE (CZG) úspěšně dokončila koupi amerického výrobce zbraní Colt Holding Company LLC (Colt). Předcházelo tomu získání potřebných regulatorních souhlasů od amerických a kanadských orgánů, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě firma. Z dříve zveřejněných smluvních podmínek vyplývá, že stoprocentní podíl v Coltu získá CZG za 220 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč) v hotovosti a dále za 1 098 620 nově vydaných kmenových akcií CZG.

Colt je mateřskou společností amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company LLC a rovněž jeho kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation.

„Touto akvizicí jsme vytvořili strategické spojenectví mezi CZG a Coltem, které přinese skupině řadu významných příležitostí. Zaměříme se na poskytování vysoce kvalitních výrobků našim zákazníkům s využitím synergií získaných touto akvizicí. Jsme přesvědčeni, že toto spojení bude přínosem pro naše zákazníky i akcionáře a dále posílí naše věhlasné značky,“ uvedl předseda představenstva a prezident CZG Lubomír Kovařík. „Tato fúze rovněž potvrzuje naši vazbu na severoamerický trh, který je nedílnou součástí naší růstové strategie,“ doplnil Kovařík.

CZG upozornila na to, že díky převzetí získá další významné výrobní kapacity v USA a v Kanadě a rozšíří svou světovou zákaznickou síť. Colt je dlouhodobý dodavatel americké armády a prostřednictvím své kanadské dceřiné společnosti taktéž výhradním dodavatelem malých zbraní vojenským složkám v Kanadě.

„Jsme rádi, že můžeme spojit naše síly s CZG. Jsme hrdí na naši tradici a věříme, že spojené síly našich společností a řada synergií, které fúze vytvoří, nám umožní zachovat naše kořeny a zároveň zajistit budoucnost značky Colt. Těšíme se na pokračování v dodávkách našich vysoce kvalitních výrobků a rovněž na investice do inovací a nabídky nových produktů v budoucnu. Věříme v úspěšné propojení našich firemních kultur, zkušenosti obou týmů a komplementaritu značek CZ a Colt,“ uvedl prezident a výkonný ředitel Coltu Dennis Veilleux.

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE je významným evropským výrobcem ručních palných zbraní, za loňský rok vykázal výnosy 6,8 miliardy korun. Meziročně byly vyšší o 14,6 procenta. Provozní výsledek hospodaření vzrostl ve srovnání s rokem 2019 o 11,9 procenta na více než 1,056 miliardy korun. Holding loni prodal 467.463 zbraní, což ve srovnání s předchozím rokem znamenalo nárůst o 24,9 procenta.

Součástí CZG je závod Česká zbrojovka z Uherského Brodu, dále do něj patří například společnosti CZ-USA, Zbrojovka Brno, 4M Systems nebo CZ Export Praha. Po převzetí Coltu má skupina více než 2000 zaměstnanců v České republice, USA, Kanadě a Německu.

Reklama

Doporučované