Hlavní obsah

Dálnice D1 kvůli sněhu na Vysočině opět zkolabovala

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

D1 kolabovala kvůli sněhu.

Reklama

Meteorologové do půlnoci varují před sněhovými jazyky. Na mokrých chodnících a silnicích se může tvořit náledí či zmrazky.

Článek

Dopravu v Česku dnes znovu komplikoval sníh a sněhové jazyky. Některé silnice zablokovaly uvázlé kamiony a nehody. I na dálnici D1 na Vysočině ztížily provoz ve směru na Brno nehody. Kvůli náledí na silnici I/11 byl pro nákladní auta uzavřen hraniční přechod na Slovensko na Frýdecko-Místecku. Uzavřít museli silničáři ráno dočasně i silnici u Rychnova u Jablonce, na které byla místy až metr vysoká vrstva sněhu. V Jeseníkách byl kvůli vydatnému sněžení vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

Na dálnici D1 na 131. kilometru ve směru na Brno havarovalo dopoledne na asi stometrovém úseku šest aut. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové nejprve narazil kamion do středových svodidel a pak postupně havarovalo dalších pět vozidel. Dálnice D1 ve směru na Prahu byla na Vysočině odpoledne také několik desítek minut neprůjezdná, protože mezi 90. a 112. kilometrem musely za asistence policie projet sypače. Na Vysočině se kvůli silnému větru a sněžení tvořily sněhové jazyky.

Zaváté silnice hlásili i silničáři v Libereckém kraji. Uzavřena musela být silnice třetí třídy v Pelíkovicích nedaleko Rychnova u Jablonce nad Nisou. S vrstvou sněhu, která místy přesahovala metr, si poradila až fréza. Pro nákladní vozy nad šest tun je od středy uzavřena silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Liberecku do Raspenavy. Zákaz potrvá podle ředitele Silnic Libereckého kraje Petra Šéna minimálně týden. Problémy mohou mít řidiči nákladních vozů i na silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov, která vede dál do Polska. Nadále platí doporučení pro řidiče nákladních vozů, aby využívali jako alternativní trasu silnici 35 přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na Liberecku.

V Jihočeském kraji dopoledne hustě sněžilo na Jindřichohradecku. Na Táborsku a ve vyšších polohách se tvořily sněhové jazyky. I odpoledne sněžení přetrvávalo a silničáři měli v terénu 112 ze 190 technických vozů. Po dopolední nehodě dvou aut, při níž se zranili tři lidé, byla ještě odpoledne uzavřena silnice I/34, hlavní tah z Českých Budějovic na Třeboň, mezi Lišovem a Štěpánovicemi.

Kvůli náledí na silnici I/11 byl pro nákladní vozy uzavřen hraniční přechod na Slovensko Mosty u Jablunkova/Svrčinovec na Frýdecko-Místecku. Led je i na silnici I/56, která je mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Horní Bečvou na Vsetínsku pro nákladní vozy uzavřena už od loňského prosince. Dopravu tam aktuálně zkomplikoval uvázlý kamion. Na silnicích sousedního Zlínského kraje se ve vyšších polohách vytvořila vrstva uježděného, případně rozbředlého sněhu. Objevila se také ledovka, a to na silnicích I/57 a II/487 ve Vsetíně a Ústí na Vsetínsku nebo I/50 mezi Uherským Brodem a Starým Hrozenkovem na Uherskohradišťsku.

Podívejte se na předpověď počasí: Silvestrovské rachejtle vystřídaly vzácné lednové bouřky

Silvestrovské rachejtle vystřídaly vzácné lednové bouřky.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

Ve Středočeském kraji po poledni uzavřela jednu ze silnic například nehoda osobního auta, které se střetlo s autobusem u Přehvozdí na Kolínsku. Při nehodě byl vážně zraněn řidič auta. Podle policejní mluvčí Martiny Fejfarové nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky a počasí a narazil do autobusu. V době nehody byla silnice pravděpodobně silně namrzlá. Silné sněžení a rozbředlý sníh byl hlášen i na D1 a kvůli sněžení byla snížená viditelnost na středočeských úsecích D5, D8, D10 nebo D11.

Vydatné sněžení, silný vítr a střídání teplot v posledních dnech zvýšilo v Krkonoších stupeň lavinového nebezpečí na třetí z pěti. Na hřebenech Krkonoš je okolo metru sněhu a za posledních 24 hodin ho napadlo 25 centimetrů. Silný nárazový vítr dnes zastavil také provoz lanovky na Ještěd v Liberci. V Jeseníkách platí ode dneška také třetí stupeň lavinového nebezpečí. Důvodem je to, že kvůli vydatnému sněžení a silnému větru se na závětrných svazích za posledních 24 hodin uložilo více než půl metru sněhu. Horská služba nedoporučuje ani hřebenovou turistiku.

Podle meteorologů se budou sněhové jazyky tvořit do dnešní půlnoci. Dnes večer a v noci na pátek se na mokrých chodnících a silnicích může tvořit náledí či zmrazky. Půjde o Prahu a Středočeský, Ústecký a Liberecký kraj. Řidiči a chodci by proto měli být opatrní. V pátek a v sobotu bude opět sněžit, nejdéle a nejvíce by mělo sněžit na Šumavě, kde modely předpokládají až 54 centimetrů nového sněhu.

Reklama

Doporučované