Hlavní obsah

Dálnice D46 v Prostějově se kvůli bezpečnosti rozšíří

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Téměř 200 milionů korun bude stát rozšíření dálnice D46 v Prostějově o odbočovací pruhy a jeden připojovací pruh. Investiční projekt, který zvýší bezpečnost provozu, byl zahájen v pondělí a má trvat 29 měsíců.

Článek

Řidiči zatím mohou zůstat v klidu, v úseku se bude jezdit bez omezení až do příštího roku, kdy začne hlavní etapa budování pruhů.

„Stavba přinese zvýšení bezpečnosti silničního provozu na mimoúrovňové křižovatce Prostějov-střed, a to zřízením odbočovacích pruhů pro větve Vyškov – Prostějov 2 a Olomouc – Prostějov a připojovacího pruhu pro větev Prostějov – Vyškov. Přídavné pruhy jsou navrženy do šířky 3,25 metru. Po dokončení díla budou odstraněny kolizní body silničního provozu,“ uvedl Miroslav Mazal z olomoucké pobočky ŘSD.

Stavební firma podle Mazala na dálnici D46 v Prostějově odstraní nosnou konstrukci starého mostního objektu. „Počítáme s vybudováním nového mostního objektu, který bude rozšířen oproti stávajícímu stavu. Dále bude zhotoveno sedm vodohospodářských objektů, devět elektrorozvodných objektů, ochrana plynovodu a také zajištění protihlukové stěny,“ uvedl Mazal.

Při stavbě dálnice D46 na trase z Vyškova do Olomouce byly před lety vydány výjimky, díky kterým mohla být tato komunikace zprovozněna navzdory chybějícím připojovacím a odbočovacím pruhům. „Připojení a odbočení se dělo pomocí připojovacího, respektive odbočovacího klínu. Řešení aktuálně nevyhovuje předpisům odpovídajících intenzitě provozu. Při posledním sčítání dopravy využívalo prostějovskou dálnici 30.500 aut všech kategorií denně,“ upozornil Mazal.

Reklama

Doporučované