Hlavní obsah

Další australská města míří do lockdownu. Uzavře se Perth a Brisbane

Foto: Profimedia.cz

Téměř liduprázdné ulice v Sydney, kde přísné opatření přijali již dříve.

Reklama

Koronavirovou mutaci delta, dříve známou jako indickou, už zaznamenaly desítky zemí světa. Teď ale trápí „pandemického premianta“, a uzávěru tak zavádí další australská města.

Článek

Australské Brisbane a Perth se rozhodly zavést přísnou uzávěru v reakci na šíření silně nakažlivé koronavirové varianty delta v zemi. Již dříve přijalo obdobné opatření nejlidnatější město Sydney nebo také Darwin.

Lidé v Brisbane a Perthu nebudou mít dovoleno opouštět své domovy s výjimkou cesty do zaměstnání, k lékaři či na nákup potravin, informovala v úterý agentura Reuters.

V Perthu, který je čtvrtým nejlidnatějším městem v Austrálii, a v sousedním regionu Peel platí uzávěra od půlnoci a potrvá čtyři dny. Úřady v Perthu odhalily třetí případ nákazy koronavirem, který je spojený s největším australským ohniskem infekce v Sydney.

V úterý večer začne platit třídenní uzávěra také ve třetím nejlidnatějším australském městě Brisbane a okolních oblastech, sdělila premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková.

V boji s koronavirem byla Austrálie doposud úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikami. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, důslednému trasování kontaktů a krátkým přísným uzávěrám.

Od začátku pandemie země s více než 25 miliony obyvatel zaznamenala jen něco přes 30 400 případů koronavirové nákazy a 910 lidí tam v důsledku nemoci covid-19 zemřelo.

Nová ohniska nákazy z posledních dnů ale přitáhla pozornost k pomalému postupu vakcinace v zemi, kde je plně očkováno zatím jen pět procent lidí.

Reklama

Související témata:
Brisbane
Perth

Doporučované