Hlavní obsah

Další člen odešel kvůli kauzám Válkové. Vláda ale odvolání řešit nebude

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Poslankyně Helena Válková.

Reklama

Vyčerpali jsme všechny možnosti, tvrdí Jan Hamáček (ČSSD) o odvolání Válkové. Poslankyně ale své kauzy bude muset vysvětlovat dál. Z Rady vlády pro záležitosti romské menšiny kvůli ní odstoupila jedna členka a dalších šest Válkovou zkritizovalo.

Článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček v minulém týdnu tvrdil, že se bude snažit jednat o odvolání Válkové z funkce. V pondělí ale Seznam Zprávám přiznal, že veškeré páky už vyčerpal.

„Hnutí ANO minulý týden ukázalo, že paní poslankyni neodvolá a nechá ji na postu vládní zmocněnkyně,” řekl Hamáček. Podle něj tak sociální demokracie veškeré možnosti vyčerpala a na jednání vlády už bod o odvolání Válkové z funkce projednávat nebudou.

Vláda odvolání Válkové řešila už minulý týden na návrh Jana Hamáčka, nakonec ale nehlasovala o tom, zda by měla poslankyně odejít z funkce.

Válková ale musí řešit další problém a tím jsou zástupci Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Jedna členka se kvůli jejím kauzám rozhodla odstoupit a dalších šest členů není spokojeno se svou současnou šéfkou.

„Jedna z našich členek, Renata Köttnerová, se rozhodla kvůli kauzám paní poslankyně Válkové opustit Radu,” řekl Seznam Zprávám zástupce romské menšiny na vládě Jan Husák.

„Ovlivnila mne hlavně mediální vyjádření paní Válkové. Vyjádření paní profesorky k nominaci na pozici veřejného ochránce práv, kdy považovala za chybu vstup do KSČ a doufala, že se pan prezident nebude na ni zlobit, když podá rezignaci,“ řekla Köttnerová pro neziskovou organizaci Romea.

Ke kritice Válkové se přidalo i dalších šest členů. Ti ale podle Husáka zatím nepodali rezignaci. „Ano, řada členů měla výhrady vůči paní Válkové. Proběhlo ale interní jednání, kde jsme se domluvili, že na začátku února vše projednáme s paní Válkovou. Ona nám slíbila, že své kauzy vysvětlí, a až poté se rozhodneme, co budeme dělat,” vysvětlil.

Válková čelí kritice kvůli článku z konce 70. let, pod kterým byla podepsaná spolu s československým prokurátorem Josefem Urválkem, jenž sehrál klíčovou roli v procesu s Miladou Horákovou.

Další kritika vůči poslankyni přišla minulý týden, kdy Seznam Zprávy popsaly, že se Válková v osmdesátých letech v rámci Generální prokuratury ČSSR podílela na výzkumu, který se zaměřoval na delikventní populaci mladistvých “cikánů”.

Podle neziskové organizace Romea, jejímž primárním cílem je přispět k rehabilitaci romství a romské menšiny, je problematické, že právě vládní zmocněnkyně se na výzkumu podílela. Zmíněná studie totiž dovozuje příčinné spojení mezi romskou kulturou a delikvencí pachatelů Romů.

„Výzkum prokázal, že převážná většina mladistvých cikánských delikventů žila značnou část svého života pod vlivem závadových osob nukleární rodiny, tedy osob, s kterými byli svázáni nejužšími rodinnými svazky. Značná část jejich otců i matek byli alkoholici a také sourozenci požívali často alkohol ve zvýšené míře,” stojí v publikaci.

„Nemůžeme na základě této publikace dovozovat rasistické motivy paní Válkové, ale poplatnost tehdejšímu režimu a nekritičnost vůči jeho odpovědnosti za systémovou diskriminaci a snahu o asimilaci Romů ano,“ uvedla pro Seznam Zprávy Romea.

Reklama

Související témata:

Doporučované