Hlavní obsah

Další dějství obchodní války? Trump chce vystoupit ze Světové poštovní unie

Donald Trump začal Spojené státy připravovat na vystoupení ze Světové poštovní unie.Video: Marek Baloun, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Donald Trump začal Spojené státy připravovat na vystoupení ze Světové poštovní unie. Podle něho poškozuje americké firmy a nadržuje Číně.

Článek

Americký prezident Donald Trump začal svou zemi připravovat na vystoupení ze Světové poštovní unie (UPU). Informovali o tom dnes představitelé Bílého domu, kteří si nepřáli být jmenováni. Podle Trumpa UPU znevýhodňuje americké podniky a snižuje tržby amerického poštovního úřadu U.S. Postal Service. „Lidé v této zemi jsou poškozováni nespravedlivým systémem,„ uvedl jeden z představitelů Bílého domu.

Trump své rozhodnutí podle zdrojů argumentoval tím, že je dnes levnější poslat balíček z Pekingu do New Yorku než ze západu USA na východní pobřeží. Podle představitelů se navíc z Číny pašují přes poštovní služby narkotika. Agentura Reuters ale upozorňuje, že by vystoupení mohlo stát americké občany nemalé peníze. Podle agentury se jedná o jeden z kroků namířených proti Číně.

Obě velmoci na sebe letos soustavně uvalují cla a jiná omezení. Odchod Spojených států z UPU by tak mohl spor ještě prohloubit. Podle Bílého domu se ale zatím jedná jen o ranou fázi příprav. Kabinet je prý ochoten jednat o změně podmínek uvnitř unie. V případě dosažení domluvy by oznámení o odchodu bylo anulováno.

Světová poštovní unie vznikla ve švýcarském Bernu v roce 1874. Mezi 192 členských zemí se řadí už od roku 1875 také Česká republika. Tehdejší Rakousko-Uhersko bylo spolu se Spojenými státy, Velkou Británií nebo Egyptem jedním z prvních členů unie.

Reklama

Související témata:

Doporučované