Hlavní obsah

Další dluhopisový průšvih, České Lithium nemá na splátky dluhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Investiční dravec Pavol Krúpa chtěl vydělávat na lithiu.

Firmě České Lithium byznysmena Pavla Krúpy chybějí peníze na splátky dluhopisů. Investory požádala o posečkání až do roku 2026. Společnost se chtěla podílet na těžbě lithia na Cínovci.

Článek

Renáta Urbanová se v roce 2018 nechala přesvědčit finančním zprostředkovatelem k investici do dluhopisů společnosti České Lithium. Přilákalo ji jméno dravého investora Pavla Krúpy a byznysový plán firmy, která hodlala vydělat na těžbě lithia na krušnohorském Cínovci. Po třech letech přišlo vystřízlivění. Firma věřitelům napsala, že peníze na výplatu dluhopisů nemá. A vinu hodila na údajné neplnění dohod ze strany bývalé Krúpovy skupiny Arca Capital.

„Tento dluhopis jsem koupila z důvodu síly jména pana Krúpy, spíše nižší úrok v porovnání s ostatními dluhopisy ve mně nevzbuzoval riziko. Nesplacení dluhopisu mi způsobilo finanční problémy. S penězi jsem kvůli nelehké rodinné situaci počítala,“ líčí svůj příběh Renáta Urbanová.

Krúpa založil České Lithium v roce 2018. Ve stejném roce firma vydala dluhopisy za 25 milionů korun. Vzápětí celou sumu půjčila společnosti Arca Capital Bohemia ze skupiny Arca Capital. V ní byl Krúpa právě do roku 2018 hlavním akcionářem.

Arca Capital Bohemia se loni svezla s problémy mateřské firmy Arca Investments a nachází se v ochraně před věřiteli. Krúpa nyní tvrdí, že Arca Capital Bohemia neplní dohody a poslala peníze firmám napojeným na skupinu Arca ovládanou v současnosti byznysmenem Rastislavem Veličem.

Pokud by Velič plnil dohody, České Lithium by dostalo zpět svou půjčku a vyplatilo by dluhopisy.
Pavol Krúpa, zakladatel Českého Lithia

„Pokud by Velič plnil dohody, České Lithium by dostalo zpět svou půjčku a vyplatilo by dluhopisy,“ reagoval Krúpa.

Arca naopak tvrdí, že je to Krúpa a jeho firmy, kdo společnosti Arca Capital Bohemia dluží na základě různých transakcí přes čtvrt miliardy korun.

„Pavol Krúpa a jeho synovci tak dluží společnosti Arca Capital Bohemia na základě již splatných pohledávek, když v případě řádného splacení jejich dluhů mohlo již dávno dojít k zaplacení v této době stále nesplatné pohledávky společnosti České lithium vůči Arca Capital Bohemia,“ sdělil Ondřej Pechar, mediální zástupce Arcy.

Firma České Lithium se nyní snaží věřitele přesvědčit, aby počkali s výplatou dluhopisů až do konce roku 2026. Mezi tím chce z Arca Capital Bohemia vymoci dluhy. Pokud na prodloužení lhůty věřitelé nekývnou, čeká České Lithium insolvence. To ostatně potkalo i další emitenty dluhopisů, kteří původně patřili do okruhu kolem Arcy a Krúpy. Jde například o firmy Acquisition Capital nebo KGI – Global Investments.

Ještě minulý rok hrála společnost České Lithium důležitou roli v plánu Pavla Krúpy na vstup do byznysu kolem zdroje cenného lithia na Cínovci. V roce 2020 podala se spřízněnou firmou Krupa Global Investments nabídku na převzetí necelých 30 procent ve společnosti European Metals Holdings. Ta je menšinovým podílníkem firmy Geomet, která těžbu lithia plánuje. S nabídkou ale Krúpa neuspěl. O rok dříve se Krúpa neúspěšně ucházel také o samotný Geomet. Na jaře 2020 ale většinový podíl ve firmě ovládl polostátní ČEZ.

Doporučované