Hlavní obsah

Pušky a pistole z Česka zaplavují svět. Colt CZ míří na jedničku trhu

Česko jako zbrojařská velmoc? Rozhovor se šéfem Colt CZ Group Janem Drahotou.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Česká zbrojovka Colt CZ během půl roku spolkne výrobce střeliva Sellier & Bellot. Míří mezi top tři největší producenty ručních palných zbraní na světě. Pustí se do vývoje nového typu střeliva, který doletí dál a cílí přesněji.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Český zbrojní průmysl byl pojem už za první republiky. Teď opět zažívá boom, a to nejen kvůli válce na Ukrajině. A čeští zbrojaři Michal Strnad a René Holeček svižně skupují zahraniční konkurenci.

„Zbrojařská velmoc je možná velké slovo. Ale zbrojní průmysl je nepochybně jedno z mála odvětví české ekonomiky, kde si Česká republika drží finální výrobek, není pouze subdodavatelem jako častokrát v automotive,“ pojmenovává v rozhovoru pro SZ Byznys jeden z důvodů českého úspěchu Jan Drahota, šéf a předseda představenstva Colt CZ Group.

Hned několik produktů české provenience mají ve svém arzenálu americká, kanadská i některé evropské armády. „Palné zbraně, malokalibrová munice v režii Sellier & Bellot. A nemusíme se stydět ani za to, co předvádí kolegové z STV, respektive Czechoslovak Group, ve velkorážové munici a rádiových systémech,“ vypočítává Drahota vlajkové produkty českých zbrojovek a muniček.

V dohledné době k nim patrně přibudou i další. Ze spolupráce Colt CZ s vlašimským výrobcem střeliva Sellier & Bellot, který se má do poloviny roku stát součástí skupiny miliardáře Reného Holečka, může vzejít nový typ střeliva. Má doletět dál a cílit přesněji.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

„Naše část světa přemýšlí o tom, jak dát našim vojákům výhodu. A jak vymyslet nové ráže tak, aby měly větší zásah na větší vzdálenost. Colt v Americe pracuje s americkou vládou, v Kanadě jsme partnery kanadské vlády, ale budou nad tím přemýšlet všechny státy NATO. Jaký bude nový standard, jestli to bude nová ráže typu 6,8 mm, nebo to bude silnější 5,56 mm, to nechci předjímat,“ říká Jan Drahota v pořadu Agenda.

Nákup vlašimské muničky, kterou uherskohradišťská zbrojovka kupuje od brazilské firmy CBC Global Ammunition Group v přepočtu za zhruba 20 miliard korun, je těsně před schválením. Podle Drahoty půjde o velký milník.

Milník pro Colt CZ

„Je to nepochybně transformační akvizice, stejně jako když jsme koupili Colt v roce 2021. Přidává nám to silnou nohu v malorážové munici, což jsme chtěli. A nepochybně i ta velikost je zajímavá, Sellier & Bellot je plus minus z hlediska velikosti poloviční vůči naší skupině. Ta velikost bude kolem miliardy eur, když se ty dvě skupiny sečtou. Z hlediska výkonu na úrovni EBITDA budeme zajímavě velcí, přes pět miliard korun,“ uvedl.

Čistý zisk skupiny po zdanění byl loni přibližně 2,04 miliardy korun. Výnosy byly druhé nejlepší v historii, 14,86 miliardy korun, i když meziroční růst činil jen 1,8 procenta.

Pokud antimonopolní úřad a další zahraniční úřady fúzi schválí, bude Sellier & Bellot zhruba v polovině roku opět v českých rukou. A Colt CZ se ve svém oboru z hlediska tržeb stane nejspíš světovou dvojkou, v závěsu za ikonickou italskou Berettou. Do několika let chce být světovým lídrem v oblasti ručních palných zbraní.

 „To je naše vize. Chceme být uznávaným, nesporným lídrem našeho odvětví. Neměří se to pouze finančním výkonem. Chceme být ‚výrobce of choice‘, to znamená ten referenční výrobce,“ plánuje šéf.

Podle Drahoty neexistuje nic, co by fúzi ohrozilo. „Za nás si myslíme, že transakce je naprosto v pořádku z hlediska schvalovacích orgánů, ale nechci předjímat rozhodování.“

Součástí platby za akvizici budou i nové akcie, které budou skrze pražskou burzu nabídnuty k úpisu současnému vlastníkovi CBC, který si ponechá 27–28 % společnosti. „Každá jednání, která jsou o penězích, jsou drsná. Vyjednávání bylo překvapivě rychlé. Je to win-win,“ komentuje vyjednávání o ceně Drahota.

Management vlašimské výrobny, která zaměstnává 1600 lidí, Colt CZ měnit nechce. Se šéfem Sellier & Bellot Radkem Musilem se podle Drahoty počítá do představenstva skupiny. „Nepřemýšlíme tak, že bychom to chtěli začít řídit celé jinak. Ta firma se za 20 let neuvěřitelně vyhoupla,“ míní Drahota.

Dodává armádám po celém světě

České zbrojařské firmy v posledních letech nakupují ve velkém. Konkurenční skupina Czechoslovak Group Michala Strnada si pořídila muničku Fiocchi Munizioni a výrobce loveckých zbraní Armi Perazzi. Na jaře by měla „spolknout“ divizi Sporting Products z americké skupiny Vista Outdoor.

Do skupiny Colt CZ Group zase letos přibyl švýcarský SwissAA Holding. Coltu CZ otevřel cestu nejen do výroby malorážové munice, ale i k zakázkám na zbrojení dalších evropských armád. „Je to klíčový dodavatel švýcarské armády, je to dodavatel německé armády a dalších armád v NATO,“ říká Drahota s tím, že Colt CZ aktuálně usiluje i o další armádní zakázky v zemích Severoatlantické aliance. „Naši obchodníci jsou neustále na cestách,“ dodává.

Jan Drahota bez dalších podrobností potvrdil, že už také vyjednává o nových akvizicích. Do portfolia by se podle něj hodila například zbraňová optika. Původní výrobek zbrojovky – ruční palná zbraň – se může stát součástí nového zbraňového systému.

„Jestli bude optika připevněna na helmě, nebo na zbrani, je skoro jedno. A samozřejmě chceme i nějaký chytřejší způsob střelby. Granátomet, který jsme koupili v loňském roce, už ho má. Naprogramujete si, kam chcete, aby ten granát letěl, a on tam doletí,“ vysvětluje šéf a předseda představenstva skupiny.

Druhou část rozhovoru s Janem Drahotou o financování skupiny a jejích výsledcích za loňský rok zveřejníme v příštích dnech.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované