Hlavní obsah

Další dluhopisový průšvih, České Lithium nemá na splátky dluhů

Investiční dravec Pavol Krúpa chtěl vydělávat na lithiu.

Reklama

Firmě České Lithium byznysmena Pavla Krúpy chybějí peníze na splátky dluhopisů. Investory požádala o posečkání až do roku 2026. Společnost se chtěla podílet na těžbě lithia na Cínovci.

Článek

Renáta Urbanová se v roce 2018 nechala přesvědčit finančním zprostředkovatelem k investici do dluhopisů společnosti České Lithium. Přilákalo ji jméno dravého investora Pavla Krúpy a byznysový plán firmy, která hodlala vydělat na těžbě lithia na krušnohorském Cínovci. Po třech letech přišlo vystřízlivění. Firma věřitelům napsala, že peníze na výplatu dluhopisů nemá. A vinu hodila na údajné neplnění dohod ze strany bývalé Krúpovy skupiny Arca Capital.

„Tento dluhopis jsem koupila z důvodu síly jména pana Krúpy, spíše nižší úrok v porovnání s ostatními dluhopisy ve mně nevzbuzoval riziko. Nesplacení dluhopisu mi způsobilo finanční problémy. S penězi jsem kvůli nelehké rodinné situaci počítala,“ líčí svůj příběh Renáta Urbanová.

Krúpa založil České Lithium v roce 2018. Ve stejném roce firma vydala dluhopisy za 25 milionů korun. Vzápětí celou sumu půjčila společnosti Arca Capital Bohemia ze skupiny Arca Capital. V ní byl Krúpa právě do roku 2018 hlavním akcionářem.

Arca Capital Bohemia se loni svezla s problémy mateřské firmy Arca Investments a nachází se v ochraně před věřiteli. Krúpa nyní tvrdí, že Arca Capital Bohemia neplní dohody a poslala peníze firmám napojeným na skupinu Arca ovládanou v současnosti byznysmenem Rastislavem Veličem.

Pokud by Velič plnil dohody, České Lithium by dostalo zpět svou půjčku a vyplatilo by dluhopisy.
Pavol Krúpa, zakladatel Českého Lithia

„Pokud by Velič plnil dohody, České Lithium by dostalo zpět svou půjčku a vyplatilo by dluhopisy,“ reagoval Krúpa.

Arca naopak tvrdí, že je to Krúpa a jeho firmy, kdo společnosti Arca Capital Bohemia dluží na základě různých transakcí přes čtvrt miliardy korun.

„Pavol Krúpa a jeho synovci tak dluží společnosti Arca Capital Bohemia na základě již splatných pohledávek, když v případě řádného splacení jejich dluhů mohlo již dávno dojít k zaplacení v této době stále nesplatné pohledávky společnosti České lithium vůči Arca Capital Bohemia,“ sdělil Ondřej Pechar, mediální zástupce Arcy.

Firma České Lithium se nyní snaží věřitele přesvědčit, aby počkali s výplatou dluhopisů až do konce roku 2026. Mezi tím chce z Arca Capital Bohemia vymoci dluhy. Pokud na prodloužení lhůty věřitelé nekývnou, čeká České Lithium insolvence. To ostatně potkalo i další emitenty dluhopisů, kteří původně patřili do okruhu kolem Arcy a Krúpy. Jde například o firmy Acquisition Capital nebo KGI – Global Investments.

Ještě minulý rok hrála společnost České Lithium důležitou roli v plánu Pavla Krúpy na vstup do byznysu kolem zdroje cenného lithia na Cínovci. V roce 2020 podala se spřízněnou firmou Krupa Global Investments nabídku na převzetí necelých 30 procent ve společnosti European Metals Holdings. Ta je menšinovým podílníkem firmy Geomet, která těžbu lithia plánuje. S nabídkou ale Krúpa neuspěl. O rok dříve se Krúpa neúspěšně ucházel také o samotný Geomet. Na jaře 2020 ale většinový podíl ve firmě ovládl polostátní ČEZ.

Reklama

Doporučované