Hlavní obsah

Další festivaly se mění. Virtuální je kvůli covidu už i ochutnávka lanýžů

Podívejte se, jak se virtuálně ochutnávají lanýže.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Do online světa se kvůli pandemii přesunuly dokonce i kulinářské festivaly. Třeba na 90. ročníku lanýžové události číslo jedna v severoitalském Piedmontu posílají čerstvě vykopané pochoutky přímo domů a ochutnává se online.

Článek

Sběr lanýžů je vesměs samotářská práce. Sběrači se zřídkakdy potkají vzájemně, natožpak s jinými lidmi. Svá místa si střeží jako drahocenné tajemství. Bílé lanýže ze severní Itálie jsou koneckonců drahou pochoutkou.

Zatímco sbírání italské úřady nezakázaly, ochutnávky na 90. ročníku Mezinárodního festivalu lanýžů v Albě se tomu nevyhnuly. Každoroční lákadlo turistů z celého světa musí probíhat virtuálně.

„V životě jsou některé věci, které prostě nemůžete zabalit do krabičky a poslat. Lanýž, stejně jako spousta jiných dobrých věcí k snědku, je naštěstí jiný,“ vysvětluje jeden z účastníků online ochutnávky Paolo Vizzari.

Prodej poštou se rozjel. Cena je ale nízká

Účastníci si objednávají balíček čtyř lanýžů za 250 eur, což je v přepočtu asi 6625 korun. Na online ochutnávku pak mají 45 minut.

Pro organizátory je to lepší než nic. Letos je totiž nižší poptávka, která prý sice alespoň pokryje nižší úrodu, na druhou stranu ale kilogram lanýžů stojí 3000 eur. Být vyšší poptávka, je to až jednou tolik. A ani fakt, že se kvůli zavřeným obchodům až sedminásobně zvýšil prodej lanýžů poštou, tento výpadek nevykryje.

Reklama

Doporučované