Hlavní obsah

Další krok k normálnímu létu. Europoslanci schválili podobu covidových pasů

Foto: Profimedia.cz

Pláž na španělské Mallorce.

Reklama

Europarlament se dohodl na podobě cestovních certifikátů, kterým se přezdívá „covidové pasy“. Mají usnadnit cestování a pohyb Evropanů.

Článek

Ve středu se na plenární schůzi Evropského parlamentu řešily mimo jiné zelené cestovní certifikáty. Jejich podobu navrhla Evropská komise a díky nim by mohlo být léto v zemích Evropské unie snazší.

Europarlament ve středu odhlasoval verzi návrhu, kterou budou projednávat jednotlivé členské země. Ke konečnému schválení by mohlo dojít už v červnu.

Jde o dokument, jenž by měl obsahovat data o očkování, o provedeném testu na covid-19, případně o protilátkách v krvi po prodělané nemoci. Komise i europarlament zdůrazňují, že nechtějí občany EU diskriminovat, v každé zemi jsou jiné podmínky testů i očkování. Certifikát by tak měl sloužit jako „omluvenka“ povinné karantény nebo testů při příjezdu do země. Zavřené hranice nemá žádná unijní země.

„Do této debaty vstupuje Evropský parlament se dvěma základními požadavky. Prvním z nich je, aby testy určené pro získání pasu byly prováděny zdarma,“ komentovala ještě před debatou na půdě EP europoslankyně Dita Charanzová (za ANO/Renew Europe). Podle političky je také zásadní, aby byl certifikát opravdu univerzální ve všech zemích EU, bez dodatečné administrativy nebo podmínek členských států.

Evropská komise představila plán na digitální zelené certifikáty v půlce března. Přestože se oficiálně nazývají „digitální“, Komise počítá i s papírovou formou. Ideálně by ale měl fungovat na principu QR kódů, které by v sobě měly informace o cestujícím. Ty by měly být v jazyce jeho domovské země a také v angličtině.

Evropský parlament o certifikátech jedná ve zrychleném řízení. Prvotní debata se konala již na březnovém plenárním zasedání. Hlavní témata byla zabezpečení osobních dat a také obava z diskriminace. To odmítají všechny instituce EU. Proto „covid pas“ nestaví výhradně na povinnosti očkování proti covidu-19, ale na stejnou úroveň dává také negativní test nebo potvrzení o protilátkách.

Přestože jde o Evropskou unii, certifikát by mohl platit i v zemích, jako je Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenštejnsko. Tedy i v zemích, které nejsou součástí Unie, nachází se ale v bezprostřední blízkosti.

V českém prostředí se hovoří i o „covid pasech“, které by prokázaly bezinfekčnost lidí například při vstupu do divadla, na koncert nebo do restaurace. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) návrh podporuje. Podle dosavadních plánů by se rovněž jednalo o mobilní aplikaci s QR kódem, který by obsahoval požadovaná data.

Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila, že německé ministerstvo zdravotnictví již pracuje na vlastní verzi digitálního certifikátu, který by fungoval podobně a souzněl i s celoevropským zeleným certifikátem. Merkelová také potvrdila, že od června se již všichni Němci bez rozdílu budou moci registrovat k očkování proti covidu-19.

Reklama

Doporučované