Hlavní obsah

Další miliardová pokuta za rakovinu, kterou způsobil Roundup. Výrobce čelí tisícům žalob

Používali herbicid Roundup, diagnostikovali jim rakovinu. Kalifornský federální soud potvrdil, že mezi tím existuje pojítko.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvě miliardy dolarů zaplatí společnost Bayer americkému páru. Podle kalifornského soudu mu její produkt určený k lidvidaci nežádoucích rostlin způsobil rakovinu. Jde o přípravek Roundup, který obsahuje herbicid glyfosát. Ten je podle řady institucí rakovinotvorný – a užívá se ve 130 zemích světa, včetně Česka.

Článek

Únava, horečky a dramatické zkrácení života – takové škody páchá Non-Hodgkinův lymfom, zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. Právě tuto nemoc lékaři diagnostikovali Alvovi a Albertě Pilliodovým. A federální soud v Kalifornii v pondělí rozhodl, že na vině je Roundup.

Přípravek k hubení jakéhokoliv plevelu vyrábí společnost Monsanto. Tu před pár lety koupil německý koncern Bayer. Roundup obsahuje glyfosát, nejrozšířenější herbicid na světě, který podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je karcinogenní.

Podle výrobce se Roundup sice spolehlivě likviduje nežádoucí rostliny, při kontaktu se ale „okamžitě deaktivuje a mikroorganismy ho rozloží“. Kritici přípravku však tvrdí, že se v půdě nijak nerozkládá a naopak se velmi snadno dostane na pokožku člověka, který s ním pracuje.

„Společnost Monsanto nás předem měla varovat o rizicích spojených s používáním přípravku. Kéž by na něm byla etiketa varující ‚pozor, může způsobit rakovinu’,“ uvedla po vynesení rozsudku žalobkyně Alberta Pilliodová.

Albertě a jejímu manželovi byla rakovina diagnostikována v letech 2011, 2015 a 2016. Onemocnění si však nespojili s pravidelným používáním Roundupu na zahradě a dále jej používali. „Nikdo jim nikdy neřekl, že je ten přípravek nebezpečný. Viděli jen pozitivní reklamu v televizi a mysleli si, že té firmě mohou věřit. A mýlili se,“ řekl právník Pilliodových Michael Miller.

Ve Spojených státech jde už o třetí verdikt proti firmě Bayer a dosud nejtvrdší pokutu. Sama společnost již v minulosti přiznala, že čelí dalším tisícům žalob. Jakoukoliv spojitost mezi výskytem rakoviny a užíváním jejích přípravků ale odmítá.

Karcinogenní potenciál glyfosátů vylučuje i Evropská komise. Opírá se přitom o dvě instituce – Evropskou agenturu pro chemické látky a Evropský úřad pro bezpečnost potravin. „Problém toho evropského hodnocení je, že mimo jiné vychází ze studií, které financovala a zpracovala chemická firma, jež vyrábí glyfosát. A některé z těch studií jsem já osobně ani neviděl, protože byly prohlášeny za obchodní tajemství, takže je směli číst jen ti odborníci, kteří prováděli posudek,“ říká Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

Roundup a Česko

V Česku se Roundup a další přípravky na bázi glyfosátů používají masivně – jde o vůbec nejpoužívanější pesticid na českých polích. Kromě hubení škůdců ale v zemědělství slouží také k urychlení dozrávání a vysušování rostlin. Glyfosáty se hojně využívají i ve městech – při údržbě chodníků, silnic, parků nebo sportovišť.

V létě minulého roku Ministerstvo zemědělství oznámilo, že od ledna využívání glyfosátu plošně zakáže. Krok chválila řada ekologických organizací, naopak Zemědělský svaz ČR se ostře stavěl proti. K naplnění ministerského slibu ale doteď nedošlo.

Reklama

Doporučované