Hlavní obsah

Další parkovací zóny v Praze 10 mají začít platit v polovině roku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zóny placeného stání (ZPS) by v poslední části Prahy 10 měly začít platit v polovině letošního roku. Zavedeny budou na Bohdalci, v Záběhlicích a na Zahradním Městě, lidé mohou do 11. února jejich návrh připomínkovat.

Článek

Již loni začaly zóny platit ve Vršovicích, Strašnicích, Malešicích a části Vinohrad. „Aktuálně vstupujeme do poslední fáze přípravy projektu, kdy mají obyvatelé podoblasti 10.4 možnost upravenou podobu dokumentace připomínkovat. Následně bude projekt předložen radě městské části ke schválení a předán hlavnímu městu k realizaci,“ uvedl místostarosta městské části Martin Sekal (ODS). Návrh, který je již aktualizovaný na základě dřívějších připomínek veřejnosti, lidé najdou na webu radnice.

Zóny Praha 10 zavádí postupně. Ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, byl systém ZPS spuštěn loni 24. srpna, ve Strašnicích 5. října a v Malešicích 30. listopadu. Radnice zóny zavádí s odůvodněním, že Praha 10 je obklopena městskými částmi, kde už fungují, a parkující auta se přesouvají na její území.

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Nyní jsou do systému zapojeny Praha 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16 a 22. Parkovací karta pro rezidenty, tedy lidi s trvalým pobytem v dané zóně, stojí 1200 korun ročně za první a 7000 korun za druhé auto.

Reklama

Související témata:

Doporučované