Hlavní obsah

Další povolební tlaky v Německu, SPD je nucena do koalice s Merkelovou

Německá povolební krize může mít staronové řešení. K jednáním mezi SPD a CDU/CSU vyzývá prezident SteinmeierVideo: AP

 

Reklama

Německá sociální demokracie (SPD) by nakonec mohla být nakloněna možné spolupráci s vítěznou stranou Křesťanskodemokratické unie Angely Merkelové. Šéfa SPD Martina Schulze k tomu má vyzvat prezident Frank-Walter Steinmeier. Koalice SPD s CDU/CSU se nabízí jako jedna z možných variant pro většinu v parlamentu.

Článek

Poté, co selhala jednání mezi CDU/CSU, Zelenými a FDP, je v jednání další možnost pro sestavení německé vlády. Dosavadní kancléřka Angela Merkelová se v pondělí vyjádřila, že radši sáhne po variantě předčasných voleb, než aby její partaj vládla menšinově. Konzervativní křídlo sociálních demokratů teď ale tlačí na svého stranického šéfa Martina Schulze, aby se sešel s prezidentem Steinmeierem. Ten se snaží o prolomení ledů v jednání mezi SPD a Merkelovou.

Martin Schulz sice už deklaroval, že s vítězi voleb jednat nebude, pod tlakem lídra konzervativců, zákonodárce Johannese Kahrse, a hlavy státu by ale mohl změnit názor. K rozhodnutí odejít do opozice vedl Schulze především mizivý volební výsledek SPD v zářijových volbách, nejnižší od roku 1949.

Prezident Frank-Walter Steinmeier se tento týden schází se všemi stranami zvlášť ve víře, že se mu podaří zahnat strašáka v podobě předčasných voleb. Dvouměsíční neúspěšné pokusy o sestavení vlády představují zatím největší krizi v kariéře kancléřky Angely Merkelové, ve funkci je nepřetržitě od roku 2005.

Reklama

Doporučované