Hlavní obsah

Další rána pro francouzské zbrojaře. Po ponorkách přišli o stíhačky

Foto: Shutterstock.com/BlueBarronPhoto

Stíhačky F-35 jsou nejmodernější americké stroje.

Reklama

Švýcarsko koupí nové stíhačky od USA, ve hře přitom byly i francouzské stroje Rafale. Švýcarský a francouzský tisk spekulují, že kvůli dalšímu neúspěchu francouzských zbrojařů padla i chystaná schůzka prezidentů obou zemí.

Článek

Francie zrušila návštěvu švýcarského prezidenta Guye Parmelina poté, co se Švýcarsko rozhodlo koupit americké stíhačky F-35 místo francouzských letounů Rafale. Informoval o tom francouzský a švýcarský tisk.

Parmelin měl do Paříže odcestovat v listopadu na pracovní setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Úřady uvádí, že cesta nebyla dojednaná do detailů, a proto se nedá mluvit o zrušení.

„Vzhledem k tomu, že návštěva nebyla zcela potvrzena, tak nejde o zrušení schůzky,“ uvedla mluvčí švýcarského ministerstva financí Irène Harnischbergová. Dodala také, že se nemělo jednat o státní návštěvu, ale pouze o pracovní setkání mezi prezidenty.

Spojitost mezi uskutečněním návštěvy a nákupem zbraní popřel také Elysejský palác. Podle tamní kanceláře francouzský prezident Macron souhlasil se setkáním s Parmelinem a Švýcaři nabídli listopadové datum, které ale francouzská strana nepotvrdila.

„Řekli jsme jim, že by bylo obtížné uspořádat schůzku v listopadu,“ uvedla kancelář francouzského prezidenta. Vzhledem k tomu, že setkání nebylo přesně naplánované, nelze mluvit ani o jeho zrušení, dodal Elysejský palác.

Podle tisku francouzské představitele rozzlobil nikoliv samotný výběr strojů, ale přístup Švýcarska. Podle nich švýcarští představitelé předstírali seriózní jednání o koupi francouzských stíhaček, ačkoliv dlouhé měsíce věděli, že nakonec dají přednost americkým strojům.

Ve vidině na získání zbrojního kontraktu tak francouzská diplomacie Švýcarsko podporovala, například když na konci května alpská země ukončila bezvýsledně jednání o rámcové dohodě s Evropskou unií.

Francie v současnosti řeší aféru ohledně krachu plánovaných dodávek ponorek do Austrálie. Canberra tento týden oznámila, že kontrakt na dodání plavidel s Francouzi vypoví a dá přednost americkým ponorkám na jaderný pohon

Kvůli tomu Francie povolala do vlasti své velvyslance v Austrálii a USA. V sobotu francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že rozhodnutí způsobilo vážnou krizi ve vztazích mezi Paříží, Canberrou a Washingtonem.

„Francie je nepostradatelný partner a náš nejstarší spojenec. Našeho vztahu si velmi ceníme,“ sdělil v reakci na svolanou schůzku francouzských diplomatů v Paříži mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Washington doufá, že v nadcházejících dnech bude pokračovat diskuse o této otázce na nejvyšší úrovni, a to i příští týden na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, doplnil Price. Americký ministr zahraničí Antony Blinken už dříve uvedl, že Spojené státy přikládají vztahům s Francií zásadní hodnotu.

Reklama

Doporučované