Hlavní obsah

Další šance pro Nečesaného, tentokrát přijdou noví soudci

Případ Nečesaný je znovu u krajského soudu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Krajský soud v Hradci Králové opět řeší vražedný útok na kadeřnici v Hořicích. Případ, na který se nezapomene.

Článek

U Krajského soudu v Hradci Králové se ve středu už počtvrté začne řešit případ, který se podle mnohých odborníků na trestní právo zapíše do historie české kriminalistiky.

Zaprvé tím, kolikrát se už kauza Lukáše Nečesaného vrátila k soudu první instance, a zadruhé tím, jak dokáže obhajoba rozmetat důkazy, jež původně vypadaly jako nezvratné.

Případ ale bude řešit úplně nový soudní senát krajského soudu. Tomu původnímu totiž Nejvyšší soud v Brně věc odňal.

Čtyřikrát a dost?

Lukáš Nečesaný je obžalován z pokusu o vraždu, když podle obžaloby napadl v únoru 2013 kadeřnici v hořickém kadeřnictví.

Už za rok poslal Krajský soud v Hradci Králové Nečesaného poprvé do vězení, a to na 16 let. Vrchní soud v Praze mu tehdy věc vrátil, nové rozhodnutí o stejné výši trestu ale už potvrdil.

Trest zrušil až Nejvyšší soud, který Nečesaného propustil z vězení a věc vrátil zpět do Hradce. Napotřetí tam dostal Nečesaný 13 let. Vrchní soud v Praze tentokrát trest potvrdil napoprvé. A Nečesaný šel znovu za mříže.

Znovu ho pak propustil Nejvyšší soud. Zároveň přikázal, že v Hradci Králové musí případ znovu projednat nový soudní senát.

Věděl to jen pachatel

Jaké jsou vlastně proti Nečesanému důkazy?

Především ho poznala napadená žena.

Když za ní přijeli policisté poprvé po zločinu do nemocnice, označila Nečesaného jako pachatele. Když za ní ale přijeli podruhé, už si nebyla jistá. Jistotu naopak znovu nabyla před soudem, kde Nečesaného opět označila. Její váhání ale využívá obhajoba.

Nečesaného dále na místě viděli dva svědci. Na kabelce okradené kadeřnice pak policie našla jeho pachové stopy.

Významným důkazem je také chování Nečesaného bezprostředně po zločinu. Na Facebook totiž při komunikaci s kamarádem napsal, že motiv přepadení byl finanční. Jenže to napsal ve chvíli, kdy teprve policie přijížděla na místo a sama to nevěděla. Mohl to vědět jen pachatel.

Další muž na scéně

Nečesaný se hájí především tím, že po něm do kadeřnictví přišel ještě další muž, kterého policie vůbec nehledala.

Svědci, kteří viděli na místě činu Nečesaného, sice už nikoho jiného nespatřili, ale je pravda, že policie tuto linii vyšetřování zanedbala.

Dále podle předchozích rozhodnutí soudů zpackala ohledání místa činu. Dělala ho nadvakrát a tím dala obhajobě do ruky dost argumentů.

Zatím není jasné, jak dlouho bude Krajský soud v Hradci Králové tentokrát případ řešit. Jednání má zatím naplánované na dva dny v tomto týdnu a na dva dny na konci září.

Reklama

Související témata:

Doporučované