Hlavní obsah

Další stíhání Babiše? Přijde čas, kdy oznámíme víc. Podřeknutí šéfa žalobců

Podívejte se na ukázku z rozhovoru Jiřího Kubíka s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zjištění auditu Evropské komise o Babišově střetu zájmů jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. Tato svá slova z loňského jara šéf žalobců Pavel Zeman v rozhovoru pro Seznam Zprávy posunul do další fáze.

Článek

Před pár týdny nejvyšší státní zástupce odmítl podat správní žalobu na rozhodnutí středočeského úřadu, podle kterého Andrej Babiš neovládá média z holdingu Agrofert. Zásadní popření střetu zájmů z úřadu hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) sice šéf žalobců označil za nesprávné, nicméně žalobou ho u soudu napadnout nechtěl.

Komentoval to slovy, že „tato žaloba by nebyla ve veřejném zájmu“. Tím Pavel Zeman překvapil velkou část veřejnosti, která v něm viděla záruku nezávislosti justice. Zvlášť poté, co v prosinci obnovil v tu dobu zastavené Babišovo trestní stíhání v případu dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Z mocných nemám strach. Je mi to jedno

V jeho odpovědích na otázky Seznam Zpráv se skrývá velmi pravděpodobné vysvětlení toho, co nejvyšší státní zástupce chystá a co bude s největší pravděpodobností větší kauza než správní žaloba na rozhodnutí úřadu.

Zde vám nabízíme doslovný přepis této části:

Když už jste ve svém stanovisku potvrdil, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, jak budete s touto informací nadále pracovat? Protože česká vláda v této věci dokonce podává mezinárodní žalobu na Evropskou komisi a tvrdí, že premiér ve střetu zájmů není. Spor má vliv na to, zda budou, nebo nebudou vypláceny miliardové dotace. A co budete dělat vy? Budete mlčet a říkat, že to není ve veřejném zájmu?

Z pohledu správního práva je ta věc uzavřena.

Máte na to ještě jiný pohled?

Pohledy na to mohou být ještě nějaké další, ale věřte mi, že tam jsem vázán mlčenlivostí.

Jednu věc tu připomenu, protože ta je veřejná: Když Evropská komise dokončila návrh auditu o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, tak jste loni na jaře řekl, že zjištění jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. Vzpomínáte si na to?

Velice dobře.

Prezident Zeman tehdy řekl, že se chcete zviditelnit, premiér Babiš řekl, že nectíte pravidla řádného a spravedlivého procesu. Načež státní zastupitelství udělalo analýzu auditu  a už jsme se nikdy nedozvěděli, jaký je její závěr. Můžete nám dnes říct, jaký závěr ta analýza má?

Nemohu. Jsem vázán povinností mlčenlivosti.

Znamená to, že v této věci se vede nějaké řízení, o kterém nesmíme být informováni?

Znamená to, že vám k té věci nemohu nic říct. Zatím.

Je to už rok od chvíle, kdy ty závěry byly sepsány. Kdy nám to budete moci říct?

Řekněme, až bude nějaký okamžik, ze kterého vyplyne další postup ve věci. Konkrétnější odpověď vám nemohu dát. Omlouvám se.

Pokud jste uzavřeli analýzu a je to v neveřejném řízení, pak dalším postupem může být to, že vedete vyšetřování a to může skončit podáním obžaloby. Je ve hře, že státní zastupitelství na základě tohoto vyšetřování postaví předsedu vlády před soud?

Berte to tak, že to nebudu komentovat v této chvíli.

Diváci nám posílali otázky na vás a psali mimo jiné toto: Co na něj Babiš má?“ „Trafika, nebo obálka s kulkou?“ Nebo že jste je zklamal – „nechal se koupit“. Koupili si vás?

Nekoupili, skutečně ne.

Co vzkážete lidem, kteří vám přestali rozumět a možná i věřit?

Vzkážu jim jednu věc: Já to vždycky posuzuji parametry základních práv a svobod a ten základ, který musí fungovat v každém právním státě, je rovnost občana před zákonem. Myslím, že i tím, co jsem v minulosti udělal, jsem dokázal, že z mocných nemám strach, že je mi to vcelku jedno. Ať už se jedná o nějaká dřívější vyšetřování, ať už se jedná o moji odmítnutou návštěvu u pana prezidenta nebo ať už se jedná o minulý rok, kdy jsem pokračoval v trestním stíhání Andreje Babiše. V tomto směru nezbude nic jiného než skutečně věřit, že tak, jak postupuji, to dělám správně.

Já jsem si ta vaše vyjádření přeložil pro sebe tak, že ta správní žaloba vám za to nestála, protože přijde něco mnohem většího…

Nechcete po mně, abych to komentoval?

Chtěl bych.

Nebudu.

Deset let ve funkci? Méně se bojím

V další části rozhovoru nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman mluví i o správném čase na odchod z funkce. V lednu 2021 to bude deset let, kdy se stal šéfem žalobců. Po celou dobu je přitom závislý na tom, zda ho bude vláda tolerovat, nebo ne. Ministr spravedlnosti má totiž právo předložit vládě návrh na jeho odvolání, a to bez udání důvodu.

„Na rovinu: to, že jsem v úřadu desátým rokem, hraje roli v tom, že je člověk ostřílenější a méně se bojí,“ říká Pavel Zeman v rozhovoru.

Na dotaz, zda pomýšlí na odchod, řekl: „Deset let je dlouhá doba. Ale nechci uvažovat o odchodu. Spíše jsem si vědom, že mi bude brzy padesát a že je iluzorní si myslet, že na své židli vydržím do sedmdesáti. Každý normální člověk musí uvažovat, že je někdy čas na změnu.“

Zde najdete celý záznam rozhovoru, ve kterém šéf žalobců mluví mimo jiné o obnoveném trestním stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo a v závěru i o svých návrzích na změny trestních sazeb u některých trestných činů:

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v rozhovoru o střetu zájmů, trestních sazbách i úvahách o konci kariéry.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované