Hlavní obsah

Další testy ze slin míří na trh. Firma je otestovala v Nemocnici Na Bulovce

Foto: Diana Biotechnologies

Testy ze slin mají zrychlit odhalení covidu-19. Výsledek slibují za hodinu.

Reklama

Česká firma Diana Biotechnologies oznámila, že úspěšně dokončila s Nemocnicí Na Bulovce studii testů ze slin. Ty vyvíjí jako rychlejší způsob testování na covid-19. Po kloktacích testech jde už o druhý úspěch českých vědců.

Článek

Studie se účastnilo 494 lidí. Kromě klasického výtěru z nosohltanu odevzdali i vzorek slin. V laboratoři pak zpracovali a porovnali oba párové odběry. Autoři testů už mají výsledky. Ve čtvrtek oznámili, že nové testy, jejichž technologii označují jako „DBdirect“, fungují.

„Pozitivních případů bylo ze stěrů odhaleno 105, zatímco ze slin 109, což ukazuje, že PCR testy ze slin mají srovnatelnou citlivost s testy z nosohltanu,“ uvádí Diana Biotechnologies ve vydané zprávě.

Testy zamíří na trh v lednu

Testy mají odhalit koronavirus hned v rané bezpříznakové fázi. Na trh zamíří hned v lednu. „Začátkem příštího roku počítáme s výrobní kapacitou až 2 miliony testů měsíčně. O testy je obrovský zájem ze strany firem i veřejných institucí, pro které jednoduchý test samoodběrem představuje efektivní způsob, jak zabránit šíření viru v kolektivu,“ řekl Martin Dienstbier, finanční a provozní ředitel firmy Diana Biotechnologies.

Odběr funguje tak, že si člověk nejprve odkašle a poté odplivne do speciální zkumavky. Ta pak putuje do laboratoře. Testy by měly posloužit tam, kde je nutné opakované a časté testování, například ve firmách, případně školách. Autoři jsou přesvědčeni o tom, že zmírní odpor vůči testování, který lidé mají kvůli nepříjemnému, někdy i bolestivému stěru z nosohltanu.

Na trhu ale nebudou sami. Samoodběrovou soustavu s názvem Gargtest představili před pár dny také vědci z Univerzity Palackého v Olomouci. Test je založen na principu kloktání v ústní dutině. I tyto testy hlásí vysokou poptávku po první výrobní šarži.

Reklama

Doporučované