Hlavní obsah

Daňař hodnotí změny: Pro firmy dobré, jako celek katastrofa

Rozhovor s daňovým expertem Jiřím Nekovářem o novinkách ve zdanění podnikatelů.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Daňové odpisy povzbudí apetit firem investovat, ale zrušení superhrubé mzdy v této době a s těmito dopady vidím osobně jako rozpočtovou katastrofu, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jiří Nekovář, daňový expert a člen KoroNERV-20.

Článek

Kromě velkých daňových změn poslanci schválili i změnu odpisů. Ta umožní podnikatelům mimořádně odepsat majetek sloužící k podnikání, který pořídili či pořídí ve dvouleté lhůtě od letošního 1. ledna do 31. prosince 2021. Takto bude možné odepsat například některé stroje, osobní automobily, počítače nebo spotřební elektroniku.

K čemu mají mimořádné odpisy sloužit? Co z toho firma bude mít?

Nejenom firma, ale potenciálně i stát. Firma si posílí své cashflow, to zvýší její investiční apetit. V této krizové době mnoho firem zvažuje, zda bude znova investovat, pořizovat nové stroje a zařízení, a toto nařízení jim tu chuť podpoří.

Co to prakticky znamená?

Znamená to, že můžete v praxi celý ten výdaj za pořízení výrobního prostředku umístit okamžitě do daní, pokud se to bude týkat třeba osobního automobilu, tak tam to máte v prvním roce 60 procent a ve druhém roce 40 procent. To opatření je přechodné, ale je fakt, že se velmi osvědčilo už při minulé krizi v roce 2009 a 2010, tam toto opatření také bylo přijato.

Jak to ovlivní veřejné finance?

Má to krátkodobý dopad do státního rozpočtu. Ty zrychlené odpisy představují kolem 12 miliard, a když se budeme bavit o zvýšení majetku, tak to jsou asi 4,5 miliardy. Ovšem je třeba zdůraznit, že dopad do státního rozpočtu je jenom krátkodobý, ve střednědobém horizontu je to dopad zcela neutrální.

Poslanci podpořili zrušení speciálních pravidel pro odpisování nehmotného majetku. V daních z příjmů a v účetnictví byla dosud v některých případech rozdílná pravidla. Co to konkrétně přinese?

To je velmi racionální návrh, protože u nehmotného majetku je velká dynamika a měli jsme v daních napevno určenou hodnotu majetku 60 tisíc a měli jsme tam i dobu odpisování 36 měsíců nebo 72 měsíců v jiných případech. A to se velmi často lišilo od faktické použitelnosti toho nehmotného majetku, která se naopak odrážela v účetnictví. Takže vycházet z té reálné skutečnosti, jak je ten majetek používán, je zcela namístě.

Rovněž se navrhuje zvýšení částky rozhodné pro zařazení majetku do kategorie hmotného majetku ze 40 tisíc korun na částku 80 tisíc korun. A majetek v této hodnotě by bylo možné uplatnit jako jednorázový náklad. Co to konkrétně pro ekonomiku přinese? Jaký je pro firmu daňově rozdíl mezi uplatněním jednorázového nákladu a odepisováním jakožto hmotného majetku?

To je podobné, jak už jsem vysvětloval u odpisů. Jde o to, jaký máte daňový základ, jestli si ten výdaj můžete dát do nákladů ještě v daném roce, anebo jej rozložíte do více let, takže platíte už v tom prvním roce vyšší daně z vyššího základu. To, že se zvýšila hodnota majetku, je celkem logické, protože v daňovém zákoně hodnotu 40 tisíc máme přes dvacet let, a je to racionální, že se zrelativizovala hodnota na 80 tisíc korun. Firmám to přinese především snížení administrativy, sledování některých typů oprav atd., já si myslím, že to je velmi pozitivní krok.

Kdybyste měl celkově zhodnotit ony dnes v noci schválené daňové změny, pomohou české ekonomice?

Víte, já jsem z nich velmi smutný. Ty změny, o kterých jsme hovořili, jsou pozitivní, podporují podnikatelský sektor. Ale zrušení superhrubé mzdy v tomto čase, s těmito dopady a s těmito parametry, to já osobně vidím jako rozpočtovou katastrofu. Je to velmi nezodpovědné jednání a překvapila mě ODS, která se k té rozpočtové neodpovědnosti přihlásila.

Reklama

Doporučované