Hlavní obsah

Daňoví kouzelníci chystali s jednokorunovými dluhopisy stamilionové triky

Večerní zprávy, 19. 4. 2017.

 

Reklama

Lákadlu nulových daní z výnosů z jednokorunových dluhopisů nepodlehly jen velké firmy s bohatými majiteli jako v případě Agrofertu Andreje Babiše nebo Student Agency Radima Jančury. Vydělat se na nich podle zjištění Seznamu pokusily i společnosti, které svým klientům pomáhají s daňovou optimalizací.

Článek

Ze soupisky emisí jednokorunových dluhopisů vyplývá, že v roce 2012 tito daňoví poradci založili na dvě desítky firem, které pak vydaly tyto od daně osvobozené cenné papíry. A to takzvaně do zásoby. Jde přitom o dluhopisy za asi deset miliard korun.

Princip obchodu je jednoduchý. Daňoví poradci klientovi prodají připravenou firmu za poplatek v řádu milionů korun. Ten v ní má nachystanou dluhopisovou emisi, která mu umožní ušetřit na daních desítky nebo i stovky milionů.

Většina z takto připravených firem svého kupce zatím nenašla. Platnost dluhopisů ovšem končí nejdříve za pět, ale častěji spíše za patnáct let. Není tak problém tyto spící firmy oživit a až stovky milionů korun na daních ušetřit.

Podrobnosti ve Večerních zprávách redakce Seznamu.

Reklama

Doporučované