Hlavní obsah

Dánsko rozvolňuje. Do autoškoly nebo kadeřnictví ale jen s „koronapasem“

Foto: Profimedia.cz

Dánský koronapas v elektronické verzi.

Reklama

Dánsko po Velikonocích pokračuje v rozvolňování protiepidemických opatření. V úterý se otevřely například kadeřnictví nebo autoškoly. Přístup do nich ale mají pouze lidé s takzvaným koronapasem.

Článek

Očkovací pas obdrží v elektronické nebo papírové podobě osoby, které jsou naočkované oběma dávkami vakcíny proti covidu-19, prodělaly nemoc v posledních dvou až dvanácti týdnech, nebo mají negativní test na covid-19 ne starší než 72 hodin. Očkovaní lidé obdrží koronapas dva týdny po podání druhé (v případě vakcíny od společnosti Johnson & Johnson první) dávky. Dokladem se nemusí prokazovat osoby mladší patnácti let a lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou podstoupit testování, uvádí server Local.dk.

Koronapas mohou obyvatelé Dánska získat dvěma způsoby. Prvním je aplikace MinSundhed ( v překladu „Moje zdraví“), která je dostupná pro chytré telefony se systémy Android nebo iOS, kam se Dánové přihlásí pomocí svého NemID (údaje, kterými se obyvatelé Dánska přihlašují například do internetového bankovnictví nebo na weby veřejných institucí).

Druhým způsobem je vydání fyzického dokladu, což je řešení především pro osoby osvobozené od používání NemID, píše Local.dk. Doklad si je případně možné vytisknout po přihlášení pomocí svého NemID na webu www.sundhed.dk , a není tak nutné následně využívat aplikaci.

Dánsko je jednou z prvních zemí v Evropské unii, která tento způsob boje s pandemií zavádí do praxe. Jestli ale budou koronapasy sloužit také k možnosti cestování do zahraničí, není zatím jasné, podle dánských úřadů to je ale „velmi pravděpodobné“.

Na zavedení dokladů se shodla místní menšinová vláda s většinou opozice. Obě strany se ale také dohodly, kdy by mělo dojít ke konci využívání pasů. Podmínkou bude proočkování všech obyvatel (nebo alespoň umožnění očkování všem obyvatelům), s čímž dánská vláda počítá ke konci letošního července, informuje Local. Platnost dokladů by pak měla vypršet letos v srpnu.

Se zavedením pasů ale také vešla v platnost pravidla pro postupně otevírané podniky. Provozovatelé služeb, kteří obslouží zákazníka bez tohoto dokladu, mohou dostat pokutu ve výši od 400 do 6000 eur (10 000 až 150 000 Kč). Lidem, kteří by do provozovny dorazili bez platného koronapasu, hrozí pokuta kolem 330 eur (8600 Kč), uvádí server Euronews.

Kromě kadeřnictví v úterý v Dánsku otevřely i další služby, jako jsou například masérská studia, wellness či tetovací salony. Do škol se mohou vrátit žáci druhého stupně základních škol, ve třídách ale smějí strávit jen polovinu vyučovacích hodin. Mladší děti se do škol vrátily už dříve.

Od 13. dubna se v Dánsku otevřou menší nákupní střediska a obchodní domy, ty větší pak ještě o týden později – 21. dubna společně se zahrádkami restaurací. Kina, divadla a muzea mají začít fungovat 6. května a návrat téměř k normálu Dánsko chystá na 21. května, kdy by podle harmonogramu měli být očkovaní všichni lidé nad 50 let. Podle posledních údajů je zcela naočkováno 7 procent z 5,8 milionu obyvatel Dánska, celkem 13,3 procenta Dánů pak dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19.

Podobné doklady už využívá nebo plánuje zavést například Izrael nebo Estonsko. Izrael jako jedna z nejrychleji očkujících zemí světa představil „Green Pass“, díky kterému mohou lidé, kteří jsou plně očkovaní nebo nemoc nedávno prodělali, navštěvovat například posilovny, divadla nebo hotely, píše BBC. Stejně jako v Dánsku je izraelská verze koronapasu dostupná v digitální i papírové podobě, díky dohodě mezi vládami navíc mohou její držitelé cestovat do Řecka a na Kypr.

Izraelský Green Pass ale provázely problémy, s jeho získáním měli problém například osoby, které nejsou pojištěné u izraelských pojišťoven. Aplikace také vzbudila obavy ohledně ochrany osobních údajů a místní policie přiznala, že nemá dostatečné kapacity, aby na to, zda podniky navštěvují jen držitelé pasu, dohlížela.

Estonsko pak podle BBC plánuje zahájit vydávání digitálních certifikátů ve formě QR kódu, které do konce dubna obdrží očkovaní občané. Lidé si budou moci stáhnout svůj jedinečný QR kód, který prokáže, že byli očkováni, a ukáže, kolika dávkami. Potvrzení si budou moci vytisknout, nebo uložit na svůj smartphone.

Reklama

Související témata:

Doporučované