Hlavní obsah

Ve dvou oblastech se situace nevyvíjí dobře, školy tam možná neotevřou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) oznámil, že by se školy nemusely 12. dubna otevřít v jednom kraji a jednom okrese. Má jít o Zlínský kraj a podle informací Seznam Zpráv také o Děčínsko.

Článek

Do lavic se v pondělí 12. dubna vrátí v rotacích žáci z prvního stupně, děti ze speciálních škol a předškoláci v mateřských školách. Týkat se to ale nemusí dětí ve Zlínském kraji. Zmínil to ve středu dopoledne dnes už bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„V rámci České republiky je v současné době Zlínský kraj tím, kam epidemie došla nejpozději. Není to jejich chyba ani výtka. Proto jsem doporučil, aby všechna opatření, která plánujeme změnit od 12. dubna, to znamená otevření škol, ale i například zoologické zahrady nebo dalších obchodů, byla o týden posunuta,“ řekl Blatný.

Vedení Zlínského kraje se plánu rozvolňování věnovalo na jednání s hygieniky a zástupci Ministerstva zdravotnictví ve středu po poledni. Rozhodnutí o případném týdenním odsunutí otevření škol a dalších služeb a zařízení ale padne až ve čtvrtek.

„Zatím nemáme data, která by zohledňovala vývoj epidemie po velikonočních svátcích. Dostaneme je ve čtvrtek ráno a na základě nich potom budeme schopni učinit rozhodnutí,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

V úvahu připadají tři varianty. Podle prvního scénáře by se v kraji otevřely školy a obchody v pondělí ve stejném rozsahu jako v ostatních částech republiky. Ve druhé variantě požádá kraj Ministerstvo zdravotnictví o výjimku a prodloužení současných opatření v kraji v rámci pandemického zákona. Třetí možností je nastavit s hygieniky opatření pro třeba jen částečné rozvolnění.

Jeden kraj a jeden okres

Mimo Zlínského kraje se ale uvažuje o prodloužení stávajících opatření ještě v jednom okresu. Zmínil to na tiskové konference nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

„Jenom v jednom kraji a v jednom dalším okrese ještě budou přetrvávat částečná stávající omezující opatření,“ řekl Arenberger.

Nespecifikoval přitom, o který okres by se mělo jednat. Podle informací Seznam Zpráv se momentálně jedná o případném odložení otevření škol a dalšího rozvolňování v okrese Děčín.

Ministerstvo zdravotnictví se ve středu u krajských hygienických stanic informovalo o vývoji epidemické situace v jednotlivých okresech, a zatímco na Vysočině nebo v Libereckém kraji by mělo k rozvolnění dojít od 12. dubna plošně, v případě okresu Děčín v Ústeckém kraji by tamní krajská hygienická stanice raději ještě týden vyčkala.

„Dnes dopoledne jsme dostali z odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví dotaz, jak to vypadá v našich okresech. Popravdě jsme odpověděli, že máme vysokou incidenci onemocnění na Děčínsku, všude jinde v kraji to ale vypadá dobře,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Žádné rozhodnutí jak ze strany ústecké hygieny nebo Ministerstva zdravotnictví ale nepadlo.

„Raději bychom v okrese Děčín obnovení školní docházky ještě o týden odsunuli,“ dodala však Šimůnková.

Reklama

Doporučované