Hlavní obsah

Data jdou proti Vojtěchovým slibům. Naočkovat by se rychle musel milion lidí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zvýšit počty očkovaných mají i mobilní očkovací týmy a možnost vakcinace bez registrování. Přesto zájem o vakcíny opadá.

Reklama

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude možné uvažovat o zrušení povinnosti nošení roušek teprve při 75% proočkovanosti, které se může dosáhnout na podzim. Data však ukazují mnohem vzdálenější horizont.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Opatření můžeme zrušit za předpokladu vyšší proočkovanosti. To je to sdělení, které dnes máme. I v kampani říkáme: Pojďme to dotáhnout alespoň na 75 procent proočkovanosti a potom se můžeme bavit - stejně jako v ostatních zemích - o zrušení opatření,“ uvedl ministr Adam Vojtěch v České televizi.

Zároveň dodal, že má na mysli 75procentní proočkovanost u populace nad 16 let. Uvolnění by se týkalo roušek ve vnitřních prostorách, na hromadných akcích a podobně. „Myslím, že je to reálné v průběhu podzimu,“ doplnil s tím, že chce zájem lidí nadále zvyšovat informační kampaní.

Pohled na data a trend zájmu o vakcíny proti covidu-19 v Česku ale mluví jasně. Pro první dávku očkování chodí čím dál tím méně lidí a zmiňovaná hranice se pravděpodobně nestihne ani v letošním roce. Natož už na podzim, jak věří ministr.

Celkem je podle dat Českého statistického úřadu ve věkové kategorii nad 16 let 8 878 184 lidí. Pokud tedy chceme dosáhnout na 75procentní hranici, mělo by se naočkovat celkem 6 658 638 z nich.

Zatím si ale pro obě dávky vakcíny přišlo jen 5 678 863. Do konce podzimu by to proto muselo stihnout zbylých 979 775 lidí.

Ještě začátkem léta, kdy si pro první dávku očkování chodilo denně i přes sto tisíc lidí, by dosažení takové mety nebylo nereálné. Tempo očkování je však nyní mnohem nižší. Za poslední měsíc si pro první dávku přišlo jen 251 165 zájemců o očkování. Minulý týden chodilo denně méně než 10 tisíc lidí. Pokud by tedy podobné tempo přetrvávalo, došlo by na 75procentní hranici a s ní možný konec roušek přibližně v lednu 2022.

„Rozjíždí se další fáze kampaně, budeme se opět snažit přesvědčit širší veřejnost. Máme možnost očkování bez registrace, funguje zhruba 40 očkovacích týmů, které jezdí po republice. I v těch hůře proočkovaných regionech se situace postupně zlepšuje,“ doplnil ministr způsoby, jak chce trend zlomit. Poptávku po vakcínách může zvýšit i případné zhoršování samotné epidemie.

Stačí 75 procent?

Diskuze nyní nicméně panuje i ohledně toho, co je bezpečnou ochrannou hranicí pro rozvolnění a jak vysoká proočkovanost je k jejímu dosažení potřeba.

Původní verze české vakcinační strategie mluvila o dosažení cíle 70 procent proočkované dospělé populace. Podle Vojtěcha tuto hranici posunula varianta delta právě na 75 procent. Některé odhady ale mluví o ještě vyšších číslech.

„Původní varianta měla reprodukční číslo takové, že se kolektivní imunita odhadovala při 70 procentech. Delta vyžaduje 85 až 90 procent lidí, kteří jsou očkovaní nebo nemoc prodělali. Myslím, že nemáme šanci té kolektivní imunity tuto sezonu dosáhnout, ale musíme se snažit, aby co nejvíc lidí naočkováno bylo,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle vakcinologa a přednosty Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marka Petráše nyní hodnota kolektivní imunity proti koronaviru není známa. Už nyní ale díky očkování i přirozeně získaným protilátkám v populaci pociťujeme, že se viru zmenšilo manévrovací pole. Podle oficiálních dat se v Česku virem nakazily necelé dva miliony lidí, odhady ale mluví až o dvojnásobku.

„Už ta dodnes dosažená proočkovanost je z mého pohledu jednoznačně efektivní. Ale je to v souhře s tím, že značná část obyvatel tomu přispívá svou přirozeně získanou imunitou - možná, že když to sečteme dohromady, jsme už někde na hodnotě přes sedmdesát procent. Ale samozřejmě čím víc lidí bude očkováno, tím rychleji budeme zpomalovat šíření a tím méně budou ohroženi ti, kteří třeba očkováni být nemohou nebo imunitu ztratí,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Pokud jde o nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách, ponechal by je zatím, i kdyby proočkovanost stoupla. „I kdybychom měli 90procentní proočkovanost, tak z hlediska toho, co pozorujeme v Izraeli a jak se situace mění, tak bych zůstal u toho, ať roušky dál nosíme ve vnitřních prostorách, jako jsou supermarkety nebo MHD. V tomto režimu bych zůstal až do doby, než stát rozhodne, jakou další cestou se vydá. Například Velká Británie se rozhodla pro doporučení, to mi přijde jako přijatelné.“

Reklama

Doporučované