Hlavní obsah

Databáze na kontrolu podnikatelů. Proč si Finanční správa koupila za peníze něco, co je i zadarmo?

Byla zakázka GFŘ na databázi pro lepší kontrolu podnikatelů v pořádku, nebo ne?Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Generální finanční ředitelství, instituce nadřízená všem finančním úřadům v Česku, zaplatila dva miliony korun za dva roky za databázi s detaily o všech českých a slovenských firmách i lidech, kteří podnikají.

Článek

Databáze kombinuje asi 40 různých zdrojů a umí ukázat vzájemné vazby firem i podnikatelů. Jde přitom o veřejně a zdarma přístupná data.

„Žádné informace navíc databáze nemá," uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy zástupce generálního ředitele GFŘ Jan Ronovský.

Nástroj má tak podle něj hlavně zefektivnit a zrychlit práci úředníků. Jak velkou časovou úsporu přináší, ale Finanční správa vypočítáno nemá.

Databázi používáme už dlouho

Podle Ronovského využívá GFŘ databázi už několik let, a není na ní proto nic k pozastavení. Transparentní podle něj bylo i výběrové řízení, i když ho úřad jednou zrušil a vypsal s upravenými podmínkami znovu. V obou případech přitom vyhrála stejná firma.

Do prvního tendru se přihlásily dvě společnosti. Jedna z nich nabízela databázi dodat za nižší cenu. Výběrové řízení ale úřad zrušil a vypsal nové se zpřesněnými podmínkami. Do toho už šla jen jedna firma. Právě její databázi přitom už Finanční správa několik let používá.

Podezření o účelově napsané zakázce Ronovský odmítá.

O zakázce i databázi Seznam Zprávy informovaly prvně už březnu: Generální finanční ředitelství má novou databázi pro lepší kontrolu firem a podnikatelů. Zaplatilo za ni dva miliony, i když mohla stát jen 300 tisíc. Video: Pavel Cyprich

Do dvou milionů jakkoli

Je nutné zdůraznit, že u zakázek do dvou milionů korun jsou možnosti státní správy u výběrových řízení prakticky neomezené. Pokud v tendru transparentně nastaví podmínky, může za vítěze vybrat vlastně kohokoli chce.

Na celý rozhovor o výběrovém řízení i využití samotné databáze se podívejte ve videu nad článkem. Seznam Zprávám odpovídal zástupce generálního ředitele GFŘ Jan Ronovský.

Reklama

Doporučované