Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Útěk Radovana Krejčíře

Foto: Jaroslav Brousil

30 let české novinařiny: Útěk Radovana Krejčíře.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Vlivný a obávaný podnikatel Radovan Krejčíř uprchl v červnu 2005 policistům přímo před nosem. Muž, kterého tehdy kriminalisté vyšetřovali kvůli pokusu o vraždu, podvodu a zločinného spolčení, jim utekl během domovní prohlídky. Po osmi hodinách, kdy se mu policajty hemžil dům. A jen krátce před tím, než měl podepsat protokol a prohlídce.

V čem byl případ důležitý

Radovan Krejčíř patří k nemnoha „velkým rybám“, jejichž pád mohli novináři sledovat v přímém přenosu. Svého času byl řazen k největším boháčům Česka. A v podsvětí měl pověst nelítostného hráče, který má rád násilí. Jeho útěk jako by symbolizoval bezradnost policie, která na něj roky líčila.

Detailně

Jeho aktivity česká policie zkoumala opakovaně, Radovan Krejčíř však jako by vždycky byl o krok napřed. Detektivové se potýkali s masivním únikem informací; byznysmena podezřívali, že uplácí svědky, kteří opakovaně měnili své výpovědi. A tak se jim nedařilo Krejčířovi dokázat ty nejzávažnější delikty, které mu připisovali – vraždy. Vyšetřovali ho i pro nedovolené ozbrojování, různé podvody a machinace, přípravu vraždy.

Útěk Radovana Krejčíře

Dne 18. června 2005 si policie šla pro důkazy do Krejčířovy černošické vily. Během chaosu při domovní prohlídce však Radovan Krejčíř – navzdory přítomnosti celé řady policistů – uprchl. Jeho útěk vedl k rezignaci tehdejšího policejního prezidenta.

Krejčíř byl vypátrán Interpolem na Seychelách, kam se pro něj česká policie dlouho nedokázala vypravit. A Krejčíř se jí – na dálku – vysmíval. Na Seychelách se ovšem záhy začal nudit a jeho poklidné soužití s úřady vzalo za své, když začal porušovat zákony a rozhlašovat, jak má pod palcem místního šéfa policie.

Vězení

V roce 2007 se rozhodl vystěhovat do Jihoafrické republiky, kde byl policií dopaden. Tehdy se řešilo, zda bude vydán do Česka, ale to se nestalo a Krejčíř se ocitl na svobodě.

V roce 2013 ho jihoafrická policie znovu zadržela s podezřením na spáchání několika trestných činů v této zemi. V únoru 2016 byl za pokus o vraždu, únos a obchodování s drogami odsouzen k 35 letům vězení.

Tamější policie zároveň zabránila Krejčířovi v útěku z vězení. Soud v roce 2018 rozhodl, že Krejčíř může být vydán zpátky do České republiky.

V Česku už také – v Krejčířově nepřítomnosti – padlo několik verdiktů.

Pravomocně byl odsouzen k 10,5 roku vězení za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik společnosti M5.

Dosud nepravomocný trest – patnáctiletý – pak dostal za připravovanou vraždu celníka. Šlo o součást plánu, jak vyvést miliardy korun ze strategické státní firmy Čepro.

Reklama

Doporučované