Hlavní obsah

Dalík, Babišův syn i Kajínek. 30 největších kauz od roku 1989

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Projděte si největší kauzy české společnosti od roku 1989.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat.

Článek

Výčet není zdaleka kompletní. Vybírali jsme především podle toho, jak velký dopad měly popsané případy na společnost, politiku či tuzemský sport. Pro lepší orientaci jsme takto strukturovali i rozcestník k jednotlivým kauzám.

Politika

Mezi politické kauzy jsme vybrali příběhy, které určovaly českou politiku a měly dopad na formování české demokracie.

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík zavzpomínal na první finanční skandál spojený s financováním politiky – na příběh tajného konta ODS. Tehdy se suverén politické scény Václav Klaus dostal nejblíže svému pádu. Problémy ustál a posléze si se svým tradičním rivalem Milošem Zemanem rozdělili politickou moc v zemi.

Investigativní novinář z měsíčníku Reportér Jaroslav Kmenta byl tím, kdo jako první upozornil na sporný nákup bytu, který si pořídil tehdejší premiér za ČSSD Stanislav Gross. V rozhovoru pro Seznam popsal kauzu, která Grosse stála premiérské křeslo.

Zcela zásadní byl policejní zásah na Úřadu vlády v éře premiéra Petra Nečase a jeho asistentky Jany Nagyové, dnes Nečasové. Ondřej Kundra z Respektu se rozpovídal o otázkách, které vyvolává používání policejních odposlechů v novinářské práci.

Kde končí přípustný politický marketing a začíná bohapusté lhaní? Tuto otázku si nad kauzou Peroutka a chováním prezidenta Miloše Zemana položil politický komentátor Seznamu Václav Dolejší. V rozhovoru přiblížil své první setkání se Zemanem, který podle něj vypouštěl svoje první fake news už na Letné v roce 1989.

Šéfredaktorka webu Neovlivni.cz Sabina Slonková nás vzala do zákulisí pátrání po synovi premiéra Andreje Babiše. A promluvila i o tom, proč je nezbytné stále upozorňovat na střet zájmů, ve kterém se permanentně český premiér nachází.

Foto: Seznam Zprávy

Třicet let svobodné žurnalistiky.

Byznys

Zvolili jsme vleklé soudní spory, arbitráže, samozřejmě kauzu H-System či předražený Opencard.

Problémy spojené s obtížnou privatizací a transformací ekonomiky popsala novinářka Jana Klímová z Hospodářských novin. V rozhovoru s ní došlo i na to, proč někteří čeští miliardáři nechtějí s novináři mluvit a odpovídat na jejich dotazy.

Společnost

Nabízíme i výběr kauz, v nichž novináři přinesli svědectví o tom, jak vlastně žijeme.

Bývalý novinář a disident Jan Urban vylíčil přechod země ze socialistického do demokratického režimu a také to, jak na to novináři nebyli připraveni a česká žurnalistika tím podle něj do dnešní doby poněkud trpí.

Velkým tématem byl a zůstává rasismus. Komentátor Seznamu Jindřich Šídlo zavzpomínal na případy rasových vražd, které popisoval v 90. letech. I o tom, jak se strachu z cizího využívá v české politice.

Sportovní novinář redakce Seznam Zpráv Luděk Mádl popsal práci sportovních novinářů i zákulisí českého fotbalu, který dlouhodobě vedou lidé jako Miroslav Pelta a Roman Berbr. Mádl byl tím, kdo analyzoval svého času velmi slavné odposlechy z aféry Ivánku, kamaráde.

Její dokument Šmejdi šokoval značnou část veřejnosti. Silvie Dymáková dokázala pomocí skrytého nahrávacího zařízení, že v České republice jsou okrádány na předváděcích akcích možná tisíce seniorů. Jak to tehdy bylo, si můžete připomenout zde.

Krimi

Na samotný závěr nabízíme kauzy z kriminálního prostředí. Příběh doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, kterého dostala na svobodu milost od Miloše Zemana a stala se z něj svého druhu celebrita, ukazuje především to, jak může hojná medializace a z ní vyplývající popularita zcela zvrátit kriminální případ.

Do našeho výběru jsme zařadili i příběh organizované skupiny zločinců z Berdychova gangu, kdy se podařilo doložit, že v Česku operují mafiánské spolky napojené na státní aparát. Konkrétně na elitní policisty, kteří činnost gangu kryli a také z ní těžili.

Nechybí ani jedno z největších selhání policie, kdy při domovní prohlídce utekl miliardář Radovan Krejčíř, jehož se česká justice snaží neúspěšně posledních několik let dostat zpátky do země.

Reklama

Doporučované