Hlavní obsah

David Rath píše z vězení: Chci tu léčit a malovat

David Rath.

Reklama

Bývalý ministr a hejtman David Rath si odpykává sedmiletý trest v teplické věznici.

Článek

„O věznicích jsem viděl dokument Uzamčený svět a z něho vyplývá, že zdejší věznice je otevřená modernějším trendům vězeňství. Například umožňuje výtvarnou tvorbu,“ napsal exhejtman David Rath v dopise z teplické věznice pro deník MF Dnes.

Vysvětlil tak, proč nečekaně nastoupil k výkonu trestu právě do Teplic. Trest kvůli úplatku v předražené zakázce na zámek Buštěhrad, který mu letos v červnu udělil soud, si přitom měl původně odpykat v pražské ruzyňské věznici.

Pro Teplice prý – kromě malířského kroužku – hovořil i fakt, že „na severu Čech je nedostatek lékařů“, píše někdejší politik v dopise. Údajně chce ve vězení léčit.

MF DNES se na ředitelství doptala, jestli Vězeňská služba skutečně Rathovi umožní ordinovat. Vedení pouze uvedlo, že pokud by Rath povolení léčit dostal, potvrdí to i médiím.

Rath si v dopise podle listu stěžuje například na vězeňský oděv. „U nás ponižování začíná tím, že dostanete nepadnoucí ,hadry‘, i když z nich trpíte zdravotními problémy – třeba můj případ,“ uvedl Rath.

Před pár týdny Rath také požádal o zmírnění režimu – vadí mu, že ve vězení nemá dostatek pohybu. O této žádosti bude rozhodovat soud.

David Rath byl odsouzen na sedm let, je ale velmi pravděpodobné, že bývalý politik si trest za účast v jedné z největších úplatkářských kauz novodobé historie neodsedí celý.

Po zatčení s proslulou taškou se sedmi miliony Rath strávil rok a půl ve vazbě; Ústavní soud později rozhodl, že to bylo nepřiměřeně dlouho. O tuhle dobu se mu trest zkrátí, tedy na pět a půl roku. A Rath je zároveň v trestní sazbě, která umožňuje, aby po polovině trestu požádal o předčasné propuštění.

Reklama

Doporučované