Hlavní obsah

Novináři čekali na Ratha v Ruzyni, ten zatím nastoupil do vězení v Teplicích

David Rath.

Reklama

David Rath si má za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad odsloužit sedmiletý trest a zaplatit deset milionů korun.

Článek

Ještě v poledne se bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath na posledním brífinku s novináři tvářil, že odpoledne nastoupí do ruzyňské věznice, kde si má začít odsluhovat sedmiletý trest. To se ale nestalo, davy novinářů čekaly před vchodem věznice zbytečně. Rath se podle informací České televize odpoledne ohlásil ve věznici v Teplicích.

Už v poledne Rath oznámil, že by chtěl ve vězení pokračovat v lékařské profesi, v Praze ale je vězeňských lékařů dost. To mohl být důvod, proč nakonec změnil místo.

„Má-li to mít nějaký smysl a má-li ten můj pobyt tam mít alespoň nějaký význam, tak je asi logické, že ve finále mohu skončit v nějaké menší nemocnici na okraji, protože tam potřebují, jak říkám, lékaře mnohem více než třeba v Praze,“ řekl v pondělí Rath.

Výzvu k nástupu do vězení doručili policisté Rathovi minulé úterý. Někdejší významný politik ČSSD způsob doručení kritizoval, nesouhlasil ani s pětidenní lhůtou pro nástup. Krajský soud v Praze ale postup označil za standardní. Rath odmítá zaplatit uložený desetimilionový peněžitý trest, což mu může pobyt za mřížemi prodloužit o 2,5 roku.

Podle mluvčí Vězeňské služby Petry Kučerové mohou odsouzení nastoupit do kterékoli z 12 nástupních věznic v Česku. „Důležité je dodržet dobu nástupu,“ vysvětlila Kučerová. Z nástupní věznice se pak možná přesune jinam.

Někdejší hejtman a ministr zdravotnictví byl zadržen před sedmi lety, v květnu 2012. Pražský vrchní soud ho letos v červnu pravomocně poslal na sedm let do vězení. Zároveň mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působení v samosprávě. „Já deset milionů nemám,“ řekl dnes Rath. Pokud je ale nezaplatí, prodlouží se mu trest vězení o 2,5 roku, rozhodl vrchní soud.

Soud poslal do vězení i bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra. Každý má zaplatit 15 milionů korun. Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie ho zadržela v květnu 2012, když si tuto částku odnášel z domu Kottových v krabici od vína.

Advokát Kottových Tomáš Sokol se nemůže k jejich nástupu do vězení vyjadřovat. Klienti ho nezbavili mlčenlivosti, řekl dnes ČTK. Není tedy jasné, zda už si trest odpykávají.

Reklama

Související témata:

Doporučované