Hlavní obsah

Dcera ligového trenéra pobláznila tenisový svět. Kde se vzala Muchová?

Karolína Muchová postoupila na letošním US Open přes kvalifikaci už do 3. kola.Video: David Janeczek, ČTK

 

Reklama

O dosud největší překvapení letošního US Open se postarala čerstvě dvaadvacetiletá Karolína Muchová, když vyřadila 12. hráčku světa Garbině Muguruzaovou. Kde se vzala další česká tenisová kometa?

Článek

Dcera fotbalové legendy Sigmy Olomouc Josefa Muchy začala s tenisem už v šesti letech. „Tenis byl pro Karolínu sportem číslo jedna už od nějakých šesti nebo sedmi let. Během dospívání se ale věnovala více sportům,“ přípomíná bývalý trenér prvoligové Karviné.

Do fotbalu ale současný trenér olomoucké juniorky svou dceru netlačil. „Upřímně si myslím, že není ženský fotbal příliš atraktivní a myslím si, že to není moc sport pro ženy. Na druhou stranu Karolína v dětství hrála fotbal i hokej s kluky, umí dobře bruslit, lyžovat a zvládá všechno. Takže měla velmi dobrou sportovní průpravu,“ pokračuje Mucha.

Dvaadvacetiletá tenistka se před US Open pohybovala na hraně 2. a 3. stovky žebříčku WTA. Postupem přes Španělku Garbině Muguruzaovou do 3. kola posledního grandslamového turnaje roku si Muchová vydělala už 156 tisíc dolarů (3,44 milionu korun). Podle webu WTA si před letošním US Open Muchová vydělala během celé své kariéry na prize money částku okolo 100 tisíc dolarů.

„O Karolíně se říkalo vždycky, že je velký talent a má obrovský cit pro míč. Navíc ji dosud často brzdila zranění, ale nyní bych řekl, že si jde hodně za svým cílem, je delší dobu zdravá, cítí se v pohodě. Karolína je samozřejmě skvělá tenistka, ale byla otázka, zda to dokáže předvést i proti světovým hráčkám. Po zápase s Muguruzaovou věřím, že je schopná hrát s těmi nejlepšími,“ vysvětluje Mucha dosud největší tenisový úspěch své dcery.

„Ani nevím, jak jsem to dokázala. Zatím nevnímám, co se mi povedlo. Ani si to ještě neuvědomuju, ale jsem strašně ráda. Porazit takovou hráčku, to je super, sen,” usmívala se Muchová bezprostředně po výhře. „Po zápase jsem si s Karolínou volal a přiznala mi, že ji ve třetím setu trápily křeče, což nebylo v televizi poznat,“ dodal hrdý otec.

Olomoucká rodačka, která obdivuje Rogera Federera, si po postupu mezi 32 tenistek turnaje užila chvíle, během kterých rozdala desítky podpisů a společných fotografií. Zažila tak to, co Federer téměř po každém zápase. „Jasně, už vím, jaké to je. Je to nádherné,“ pokračovala Muchová.

Ve 3. kole US Open čeká Muchovou další těžká váha. Stejně stará Australanka Ashleigh Bartyová se momentálně nachází na 17. místě žebříčku WTA, tedy o 185 míst výše než české překvapení turnaje. Už nyní je ale jisté, že si Muchová v novém vydání žebříčku výrazně polepší a vylepší své dosavadní maximum, což byla 179. příčka z letošního července.

Reklama

Související témata:

Doporučované