Hlavní obsah

Dceru nechtěla nechat umřít bez pomoci. České úřady ji ale hodlaly vyhostit

Podívejte se na reportáž z pořadu Záhady Josefa Klímy.Video: Josef Klíma

 

Reklama

Jak dopadl příběh nešťastné matky a její těžce nemocné dcery?

Článek

V průběhu minulého roku jsme několikrát upozorňovali na případ Olgy Sokolovské. Dvaačtyřicetileté ženy, která je dnes kvůli své nemoci upoutána na lůžko. Roztroušená skleróza se u ní projevila ve 22 letech. Krátce po příjezdu do České republiky. Tehdy sem jako mladá dívka z Ukrajiny přišla hledat lepší život. A za dobu svého pobytu u nás se stala právoplatnou českou občankou.

Její nemoc ale všechny sny nadobro zhatila a stále více a více se stávala nesoběstačnou. Jediným člověkem, který je schopen se o nemocnou Olgu postarat, je její maminka. Striktnost zákona ale ovšem na tomto případu ukázala, jak nelogický někdy může být.

Po dlouhé měsíce bojovala Olga a plno dalších lidí o možnost získat pro maminku nějaký dlouhodobější typ pobytu v Česku. A po dlouhé měsíce se zdálo, že Olga nakonec zůstane úplně sama. Nemohoucí, bez pomoci. Jak mrazivě tenkrát zněla její slova o vlastní smrti: „Já potom nevím, jak s věcmi naložit, co s tělem? Já opravdu nevím. Jak daleko mám myslet, co si vyjednat. Co kam dát, nebo kam pošlou, nebo kde to uloží. Tady vlastně zemřu, byt se uvolní a ty věci? Někdo, nějaký člen rodiny by se měl o to postarat. Ale já nemám žádnýho…”

I my jsme se snažili o to, aby přísný zákon ustoupil na chvíli něčemu tak strašnému, jako je smrt v samotě a bez pomoci. Jak případ Olgy nakonec dopadl, kdo to celé vyřešil a na jak dlouhou dobu? Uvidíte v pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované