Hlavní obsah

Dědicové Kleslové obsadili funkce, kvůli kterým padla

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Odměny politikům ve firmách srovnáme, slibuje radní Karel Grabein Procházka

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Členové hnutí ANO dál drží významné posty v nejvýznamnějších městských firmách v Praze.

Článek

Historie se opakuje. Před rokem zlomily vaz pravé ruce Andreje Babiše Radmile Kleslové štědře placené funkce v městských firmách. Její místo ovšem zastoupili opět politici hnutí ANO. Nejnověji magistrátní radní pro majetek a šéf stranické buňky na Praze 1 Karel Grabein Procházka přepustil dvě místa v představenstvech dvou bohatých pražských firem stranickému kolegovi a zastupiteli Antonínu Léblovi.

Dědicem Kleslové, která je dnes už jen pouhou zastupitelskou na Praze 10 a jinak se věnuj své advokátní praxi, se pak stal i šéf hnutí ANO právě v desáté městské části Jaroslav Štěpánek.

To vše přesto, že primátorka Adriana Krnáčová právě u "případu Kleslová“ kritizovala pronikání politiků do orgánů městských firem a mimo jiné tvrdila: "Představenstva společností bychom neměli obsazovat aktivními politiky."

Pravidla se rodí

Právě po pádu Kleslové pak politici chtěli zavést nová pravidla, jak obsazovat místa v městských firmách. Dodnes se však na jejich podobě neshodli.

"Aktuálně máme zpracovaný materiál, který nyní studuje rada a také příslušný legislativní výbor. Předpokládám, že zastupitelstvo by jej mělo dostat na jednání příští měsíc," vysvětluje Grabein Procházka, který má právě přípravu transparentních nominací na starosti.

Mezitím právě on držel dva firemní posty. Ty nově přepustil zastupiteli za ANO Antonínu Léblovi.

Především místo v představenstvu Pražské teplárenské. To je společnost, kterou většinově ovládají společnosti z impéria Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského. Přesně tuto funkci před rokem měla i Radmila Kleslová.

Z výročních zpráv lze vyčíst, že za loňský i předloňský rok si pět členů představenstva Pražské teplárenské rozdělilo na odměnách a bonusech přes deset milionů korun. O rok dříve si čtyři členové přišli na necelých deset milionů.

Zároveň byl radní Procházka - a nově bude zastupitel Lébl - také členem představenstva v červenci založené společnosti PT Real Estate, která vznikla odštěpením právě od Pražské teplárenské. Přes odpor některých menšinových akcionářů sem Křetínský a jeho manažeři odloučili realitní projekty tepláren po celé Praze. I tato nově vzniklá firma podle svých stanov založených v obchodním rejstříku počítá s výplatou odměn a tantiém odvozených ze zisku společnosti pro členy statutárních orgánů.

"V nových pravidlech by primárně neměli být politici v představenstvech firem. Pamatujeme ale na výjimky, kdy by odborně příslušný radní měl mít možnost minimálně na čas se v představenstvu objevit. To byl můj případ právě v teplárenských firmách, kde mě teď nahradí kolega Lébl," vysvětluje Karel Grabein Procházka.

Sám Procházka z titulu radního na odměny z městských firem nárok neměl. Naopak Lébl jako pouhý zastupitel je pobírat může.

Procházka kolegovo angažmá obhajuje, podle něj se nyní řeší možná výměna podílu v teplárnách za podíl EPH v další z městských společností Pražské služby.

Lébl je zároveň členem dozorčí rady další městské firmy - Obecního domu. V případě, že je vyplácena, se odměna člena dozorčí rady pohybuje mezi deseti a šestnácti tisíci za měsíc.

Kleslová: Politici do firem patří

Druhou lukrativní funkcí, která stála u pádu Kleslové, bylo předsednictví dozorčí rady Pražské energetiky. Většinu akcií zde ovládá německá firma EnBW Energie Baden-Württemberg AG, magistrát je menšinovým spoluvlastníkem.

Firma u odměn uvádí jen souhrnné číslo za představenstvo, dozorčí radu a závodní radu: vloni si 17 lidí rozdělilo celkem 47 milionů. O rok dříve to bylo o dva miliony míň pro 21 lidí. A v roce 2013 se dalo dopátrat, že dvanácti členům dozorčí rady připadlo 20 milionů korun.

Právě jednu z těchto funkcí "zdědil" od června letošního roku Jaroslav Štěpánek. Jinak šéf hnutí ANO v Praze 10, kde bývala Kleslová starostkou.

Kromě toho Štěpánek ještě zvládá dozorovat Dopravní podnik hlavního města Prahy, což v případě placené funkce vynáší 8,5 tisíce za měsíc.

"Víte, ani pan Štěpánek, ani pan Procházka nebyli ti, kteří rozporovali mé členství ve statutárních orgánech městských firem, kam dle mého názoru zástupci města patří. Spíše to byla paní primátorka, u níž mě to velmi překvapovalo. Prohlašovala, že je úplně špatně, aby politici seděli v dozorčích radách. A přitom v tom nadále pokračuje. Neudělala s tím vůbec nic," komentovala pokračující praxi pro Seznam sama Radmila Kleslová.

Celý rozhovor s Radmilou Kleslovou přineseme na Seznam Zprávy již brzy

Reklama

Doporučované