Hlavní obsah

Dědictví kauzy Rath. Soudy zkoumají, jestli se úplatek musí zaplatit i s úroky

Nový rozsudek v případě firmy z kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Kolínská nemocnice se léta soudí s firmou Hospimed o zaplacení zakázky, která byla podle obžaloby předražena.

Článek

Nemocnice v Kolíně už několik let odmítá zaplatit celou cenu, kterou v roce 2012 dohodla s firmou Hospimed za nákup zdravotních přístrojů.

Během vyšetřování korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha se totiž ukázalo, že zakázku dostala firma Hospimed díky 12milionovému úplatku. Nemocnice kvůli odhalení korupce přišla o evropské dotace, a tak žádala, aby dodavatel původně dohodnutou cenu právě o výši úplatku snížil.

Podle původního rozhodnutí středočeského krajského soudu měla nemocnice přesto za dodávku vybavení na neurologii, ortopedii a biochemii zaplatit 66 milionů korun a k nim další 4 miliony za úroky.

Odvolala se však a vrchní soud jí nyní dal naději, že by aspoň částečně mohla uspět a neplatit úroky.

Byť soudce Ivan Kobliha případ jako takový nerozhodl a „pouze“ ho vrátil krajské soudní instanci, v odůvodnění upozorňuje, že vyplacení úroků už v podobných kauzách nepřiznal Nejvyšší soud.

Několik advokátů specializujících se na obchodní právo pak Seznamu řeklo, že si formulaci verdiktu vykládají tak, že by Krajský soud v Praze ve vráceném řízení měl řešit i to, jestli nebyla nemocnice oklamána. Tím, že cenu za dodávku zdravotní techniky považovala za normální a o předražení kvůli úplatku nevěděla.

Obhájci nemocnice i soukromé firmy se zatím k novému rozhodnutí nechtějí vyjadřovat, protože nemají rozsudek dostatečně prostudovaný.

Kvůli úplatku skončil v kauze Davida Ratha před soudem Jindřich Řehák, který je jediným společníkem Hospimedu. Nepravomocně byl zatím odsouzen k pěti rokům vězení.

Vedení nemocnice trvá na tom, že za dodávku zdravotní techniky jeho firmě zaplatí, až přesnou částku řekne soud.

Když by pro ni přece jen nedopadl případ dobře, je již dohodnutá se Středočeským krajem. Ten je připraven dát nemocnici 71 milionů jako dotaci.

Reklama

Doporučované