Hlavní obsah

Děkan ostravské lékařské fakulty nejpozději v září rezignuje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Děkan ostravské lékařské fakulty Arnošt Martínek nejpozději v září rezignuje. Martínek tak reagoval na nezískání akreditace pro obor Všeobecné lékařství, fakulta na něj minimálně letos nemůže přijímat nové studenty.

Článek

Svůj záměr děkan oznámil na dnešním mimořádném jednání fakultního akademického senátu.

Martínek přitom v úterý uspěl u krajského soudu v Ostravě, kde se domáhal zrušení svého odvolání z funkce. Akademický senát Ostravské univerzity totiž loni v prosinci rozhodl o Martínkově odvolání k 2. lednu. Důvodem byla minulá pochybení při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad. Ke studiu škola přijala i uchazeče, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení. Děkan se po tomto odvolání obrátil na soud, který vydal předběžné opatření, díky němuž se Martínek prozatímně vrátil do funkce a škola musela čekat na konečný verdikt soudu. Soudce Jiří Gottwald novinářům k rozhodnutí řekl, že soud ani nebyl schopen přezkoumat odvolací důvody, protože nebyly řádně vyjádřeny v rozhodnutí rektora o děkanově odvolání.

Po děkanově návratu do funkce fakulta finišovala s přípravami akreditačního spisu. Novou akreditaci lékařská fakulta potřebovala, aby mohla přijímat nové studenty. Nynější akreditace platí do roku 2024 pouze na dostudování současných posluchačů. Akreditační úřad se ale nakonec rozhodl, že žádost o akreditaci neschválí. Rozhodnutí odůvodnil nedostatečným personálním obsazením oboru.

Univerzita ale ještě před oficiálním sdělením požádala akreditační úřad, aby jednání o žádosti o akreditaci přerušil. Úřad škole vyhoví a řízení na požadovanou dobu přeruší, poté se k případu vrátí. Škole to tak dává šanci pokusit se akreditaci získat dříve, než kdyby vyčkala na negativní stanovisko úřadu. Po pravomocném rozhodnutí by škola totiž mohla o akreditaci znovu žádat až po dvou letech.

„V usnesení senátu bylo přesně stanoveno, že by to (rezignace) mělo být po zahájení nového školního roku, jako nejzazší termín,“ řekl dnes novinářům Martínek. Dodal, že byl už dříve opakovaně vyzýván, aby abdikoval, ale dělo se tak v době, kdy nebyl ukončen soud, který rozhodoval o oprávněnosti jeho odvolání a také nebylo ještě ukončeno akreditační řízení. „Odstupovat v době, kdy nejsou ukončena tato řízení, jsem považoval za nelogické a nevhodné. V době, kdy je znám výsledek akreditace, samozřejmě přiznávám při tom i svou dílčí odpovědnost,“ řekl Martínek.

Rektor Jan Lata jeho rozhodnutí uvítal. „Naším přesvědčením je, že pokud má ta lékařská fakulta do budoucna uspět, včetně získání akreditace, tak potřebuje nové vedení, takže jeho rozhodnutí jednoznačně vítám,“ uvedl Lata. Dodal, že čím dříve bude zvolen nový děkan, tím větší šanci má nové vedení pracovat na akreditaci, jejíž projednávání bylo přerušeno do konce ledna.

Předsedkyně akademického senátu Hana Sochorová uvedla, že další zasedání senátu se uskuteční 1. září. V případě, že by v té době byla k dispozici děkanova rezignace, mohl by se nový děkan volit na dalším zasedání 12. října.

Reklama

Doporučované