Hlavní obsah

Delta mutace se už šíří komunitně. Neohlídali jsme letiště, říká expert

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Více nakažlivá delta varianta koronaviru se už v Česku šíří komunitně. To znamená, že v některých případech se nepodařilo vytrasovat, kde se dotyční nakazili. Uvádí to poslední zpráva Státního zdravotního ústavu.

Článek

„Výsledky nenáhodné WGS surveillance (celogenomové sekvenace, pozn. red.) potvrzují setrvalý import nových variant od konce dubna a nyní již i možné komunitní šíření,“ píše Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu, v poslední zprávě ústavu z minulého týdne.

Molekulární genetik Jan Pačes pak pro Seznam Zprávy potvrdil, že se to týká i delta (dříve známé jako indická) varianty. „Bohužel, komunitní šíření delta varianty již v České republice máme. Už se u některých případů nepodařilo dohledat, u koho se nakazili a neměli cestovní etiologii (původ onemocnění, pozn. red.),“ uvedl Pačes.

Delta se šíří dvakrát rychleji než alfa, tedy ta bývalá britská varianta. A pamatujeme si, jak to bylo s tou alfou, když se tady objevila.
Jan Pačes, molekulární genetik

Podle nejnovějších dat z minulého týdne eviduje Státní zdravotní ústav 789 sekvenací vzorku koronaviru, ze kterých za minulý týden odhalili celkem 27 případů delta varianty a čtyři případy původní delta varianty, dnes označované jako kappa.

Jak se koronavirus šíří v jednotlivých obcích si můžete projít v naší unikátní mapě ZDE.

Podle Pačese může za komunitní šíření to, že se nepodařilo zachytit všechny případy na letištích. „Delta se šíří dvakrát rychleji než alfa, tedy ta bývalá britská varianta. A pamatujeme si, jak to bylo s tou alfou, když se tady objevila. Velice rychle vytlačila všechny ostatní varianty a přerostla je,“ připomíná Pačes.

„Měli jsme hlídat na hranicích a letištích a všechno izolovat, ale to už jsme propásli a teď se už nedá nic dělat. Celoplošný lockdown na vymýcení viru už není možný, takže s touto variantou musíme již počítat,“ dodává.

Dva měsíce

Nárůst delty a vytlačení ostatních variant je aktuálně velký problém v Evropě. Ve Velké Británii se tenhle scénář již naplnil. Velké rozvolnění protipandemických opatření museli odložit na polovinu července. Převážení nové varianty hrozí i Portugalsku nebo v Belgii, informuje portál Politico.

V Británii delta varianta přerostla ostatní varianty během dvou měsíců. Pokud se už v Česku šíří komunitně, bude to podle Pačese trvat obdobně dlouho, než převáží. Pravděpodobně nás ale podle něj již nečeká lockdown, a to díky proočkovanosti nejrizikovější populace.

„Potřebovali bychom minimálně osmdesátiprocentní proočkovanost, i kvůli rychlosti šíření této varianty. Jelikož ale takové číslo nedosáhneme, na podzim nás čekají restriktivní opatření. Jaké konkrétně vláda zavede, nevím, ale roušky v interiérech a zákazy velkých akcí určitě očekávat můžeme,“ míní Pačes.

Podobně to vidí i epidemiolog a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal. „Nedá se samozřejmě předpokládat, že se deltě vyhneme, protože jsme se nevyhnuli ani jedné variantě. Z Británie se však nezdá, že by nějak výrazně stoupal počet hospitalizací, nebo že by varianta prolamovala očkování,“ říká Smejkal. Ale dodává, že je třeba být na pozoru, protože je to nebezpečnější varianta a je nutné trasovat.

„Je potřebné o všech pozitivních vědět, zařadit tuhle variantu do všech diskriminačních PCR testů, protože na zjištění varianty nepotřebujeme sekvenovat, stačí metoda PCR (Diskriminační PCR test je prováděn v laboratoři u pozitivních vzorků a umožňuje stanovit podezření na mutace viru, pozn. red.). No a hlavně vytrasovat všechny kontakty pozitivních,“ dodává Smejkal.

Uzavírat lokálně

S nezbytností trasování Pačes souhlasí. A je podle něj na místě řešit případná komunitní šíření lokálně. „Když to někdo přinese do školy, zavře se třída, když se to rozšíří dál, zavře se škola. Nebo se zavře vesnice, nebo okres, když se virus rozšíří ještě víc,“ vysvětluje Pačes.

Přestože MeSES už s Ministerstvem zdravotnictví nespolupracuje, stále vydává na své webové stránce doporučení pro vládu, jaká opatření by měla aktuálně být zavedená, aby se zamezilo šíření viru. Nejdůležitější podle skupiny je, aby se zachytávaly případy na hranicích prostřednictvím detailního formuláře a testování, respektive karantény po návratu z rizikových zemí.

Kritizuje také možnost cestovat s jednou očkovací dávkou bez testování. Ze studií podle MeSES vyplývá, že neúplné očkování chrání vůči rizikovým variantám (beta, delta) výrazně méně než vůči počátečním variantám viru. „Česko povoluje vstup držitelům zeleného certifikátu na základě prokázaného uplynutí 21 dní od první dávky dvoudávkové vakcíny bez karantény a testů. Vzhledem k riziku spojenému s variantami doporučujeme, aby stát vstup na základě neúplného očkování, bez dalších opatření, nepovoloval,“ píše MeSES ve svém doporučení.

„Ještě si můžeme dovést něco dalšího, existují i další varianty, které můžou způsobit také problém,“ potvrzuje Pačes. Proto bychom ani podle něj neměli polevovat v kontrolování příjezdů ze zahraničí, hlavně v současném dovolenkovém období.

Mutace E484K

V Česku se také objevila tzv. escape mutace E484K, která má stejné vlastnosti jako alfa varianta, tedy vyšší nakažlivost i úmrtnost, ale taky se dokáže lépe vyhýbat protilátkám nebo léčbě monoklonálními léky, tedy například bamlanivimabem.

„Tahle mutace se objevila i u delty, naštěstí zatím jen v Indii,“ vysvětluje molekulární genetik Pačes. Podle něho je to problém hlavně kvůli tomu, že při rozšíření této mutace může nastat situace, že se lidé s protilátkami, tedy očkování a lidé, kteří již překonali covid, nakazí znova.

„Musíme si uvědomit, že ani očkování není zeď proti nákaze. V zimě se ale pravděpodobně budeme proočkovávat mRNA vakcínami, které budou připraveny právě na všechny dosud známé mutace a varianty,“ uzavírá Jan Pačes.

Reklama

Související témata:

Doporučované