Hlavní obsah

Demografické trendy mění svět. Jak na tom můžete vydělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor o trendech v investování s Evou Miklášovou z Fidelity International.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Říká se, že trend je nejlepší přítel investora. Jedním ze zásadních trendů, dokonce megatrendů, je globální demografický vývoj. Na to, jak na něm vydělat, jsme se v burzovním studiu Seznamu zeptali Evy Miklášové, která v České republice a na Slovensku odpovídá za prodej, marketing a řízení vztahů s klienty v investiční společnosti Fidelity International.

Článek

Investoři s oblibou hovoří o trendech v oblasti technologií, umělé inteligence nebo robotiky, ale jen málo se jich soustředí na takové trendy, jako je právě demografie. „Možná to nezní tak atraktivně jako umělá inteligence, ale i demografické trendy jsou jedním z megatrendů a jsou to trendy, které postupně mění trhy a náš svět,“ říká Miklášová.

Každý megatrend se skládá z několika dílčích trendů. To platí i v případě demografie. „Demografické trendy se skládají z růstu populace, hlavně na rozvíjejících se trzích, stárnutí populace a růstu střední třídy, a to opět hlavně na rozvíjejících se trzích. Dopad těchto dílčích trendů na ekonomiku je rozdílný. Například růst populace v daných zemích zvyšuje poptávku po zdrojích, jako jsou potraviny, voda nebo energie. Stárnutí populace je zase spojené se zvýšenou poptávkou po zdravotní péči, ale dnes i kosmetických produktech nebo službách cestovních kanceláří a podobně,“ vysvětluje.

Výhodou investování na základě demografického vývoje je relativně dobrá předvídatelnost dílčích trendů v této oblasti. Stále je nicméně třeba mít na paměti, že investice podle tohoto megatrendu jsou většinou realizovány prostřednictvím akcií nebo akciových fondů, které vyhovují spíše rizikověji naladěným investorům s dlouhým horizontem.

Stejně tak jako jsou dobře předvídatelné dílčí demografické trendy, jsou dobře předvídatelné i vlivy těchto trendů na hospodaření různých firem. „Z pohledu investorů je ale důležité identifikovat nejen společnosti, které z těchto trendů profitují dnes, ale hlavně ty, které z nich budou profitovat v dalších letech. I proto je nutné, aby tyto investice byly aktivně spravované, aby někdo sledoval, jak se různé trendy vyvíjejí,“ upozorňuje Miklášová.

V portfoliu společnosti Fidelity, jehož skladba je založená na demografických trendech, jsou zastoupeny akcie takových společností jako jsou Amazon, Alphabet či L'Oréal, nebo akcie farmaceutických firem. „Příležitost k investici podle demografie ale mohou nabídnout i trendy spojené s pokračující urbanizací, jako je třeba vyšší poptávka po nemovitostech nebo infrastruktuře,“ uzavírá Eva Miklášová.

Související témata:

Doporučované