Hlavní obsah

Hořčík se stěhuje z Číny do Evropy. V Rumunsku se otevře staronový důl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Encyclopaedia Britannica, Seznam Zprávy

Krystaly hořčíku vzniklé během zpracování. Ilustrační foto.

Firma Magnesium Verde chce během několika let obnovit těžbu hořčíku v Rumunsku, což by mělo posílit surovinovou nezávislost Evropy, zejména ve vztahu k Číně. Nerost je klíčový pro řadu oblastí průmyslu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Důl na magnesium, který se nachází u západorumunského města Oradea poblíž hranic s Maďarskem, zastavil těžbu v roce 2014. Tehdy to byla poslední lokalita v Evropě, kde se tento důležitý nerost získával. Magnesium Verde, která má v zádech americkou společnost soukromého kapitálu Amerocap, nyní ale získala v dubnu povolení k těžbě od vlády v Bukurešti.

Země Evropské unie nyní všechen hořčík používaný v průmyslu musí dovážet, což je narůstající problém zejména vzhledem k tomu, že přes 90 procent tohoto importu pochází z Číny. EU se v poslední době snaží závislost na Pekingu omezit, a to nejen z ekonomických důvodů, svou roli hraje i politika a bezpečnost.

Hořčík

  • Hořčík (latinsky magnesium) je lehký, středně tvrdý stříbrolesklý kov. Hořčík lze díky jeho dobré tažnosti snadno válcovat na plechy a dráty.
  • V běžném životě se nejčastěji setkáme se slitinami hořčíku s hliníkem, mědí a manganem, které jsou známy pod názvem dural. Vyznačují se značnou mechanickou pevností a současně nízkou hustotou.
  • Elementární hořčík je silným redukčním činidlem a využívá se k redukcím v organické syntéze a k redukční výrobě jiných kovů (např. uranu).
  • Uplatňuje v metalurgii, může být startérem hoření v různých pyrotechnických aplikacích. Nejznámější je bengálský oheň.
  • Oxid hořečnatý má mimořádně vysokou odolnost vůči vysokým teplotám a využívá se k vnitřnímu vyložení vysokých pecí na výrobu železa a podobné aplikace.
  • Uhličitan hořečnatý se přidává do průmyslových hnojiv jako složka dodávající rostlinám hořčík potřebný k růstu a zdárnému vývoji.
  • Uplatňuje se také v oblasti sportu – gymnasté, vzpěrači, atleti a horolezci si jemný prášek uhličitanu hořečnatého nanášejí na ruce.

Zdroj: Wikipedia

Význam hořčíku podtrhuje fakt, že se používá při výrobě hliníkových slitin, které představují základní stavební prvek desítek produktů od plechovek na nápoje po součástky v automobilech, jako jsou převodové skříně, rámy sedadel nebo palivové nádrže. V polovině minulé dekády představovaly slitiny hořčíku zhruba půl procenta hmotnosti běžného osobního automobilu.

Potíže s tímto kovem nastaly naposledy v roce 2022, kdy Čína pozastavila těžbu hořčíku kvůli prudkému nárůstu cen energií. To narušilo provoz evropských hliníkáren do té míry, že některé dokonce zvažovaly přerušení výroby.

Důl firmy Magnesium Verde by měl pokrýt zhruba polovinu evropské spotřeby hořčíku. Společnost zde plánuje investovat jednu miliardu dolarů, a uvádí, že těžba by mohla začít už v roce 2025, nejpozději pak ve druhé polovině roku 2027.

Až důl dosáhne plné kapacity těžby, měl by ročně produkovat kolem 90 000 tun neboli zhruba devět procent celosvětového objemu. Těžbě by se ještě do cesty mohla postavit místní sdružení pro ochranu přírody, protože provozování dolu představuje potenciální zátěž.

Surovinová soběstačnost

Evropská rada letos v březnu schválila loňský návrh Evropské komise o klíčových surovinách (Critical Raw Materials Act, CRMA), který stanovuje cíle, jichž by Evropská unie měla dosáhnout do roku 2030.

Materiál stanovuje, že EU by měla do té doby ze své roční spotřeby těchto strategických surovin pokrývat nejméně 10 procent vlastní těžbou, nejméně 40 procent by měla sama zpracovávat a nejméně 15 procent by měla získávat z recyklace.

Zároveň mají země EU zajistit, aby u žádné jednotlivé strategické suroviny či nerostu nepřesáhl podíl jedné cizí země podíl 65 procent.

Doporučované