Hlavní obsah

Evropský parlament řekl ne produktům vyrobeným nucenou prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Zákon vznikl kvůli obavám z vykořisťování dělníků v Číně. Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropský parlament dnes schválil zákon, jenž zakazuje dovoz a vývoz zboží, které vzniklo za použití nucené práce. Podobnou legislativu přijaly v roce 2021 Spojené státy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropský parlament v úterý schválil nová pravidla, která na území Evropské unie zakazují dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce. Informaci přinesla agentura Reuters. Zákonodárci se tak rozhodli kvůli obavám z porušování lidských práv v čínské provincii Sin-ťiang, která je významným dodavatelem bavlny do celého světa. Čína podezření ze zneužívání pracovníků v provincii odmítá.

Zkoumat podezřelé zboží a dodavatele bude Evropská komise a orgány jednotlivých členských států. Pokud se prokáže, že výrobek vznikl za využití nucené práce, nebude jej možné na evropském trhu prodávat. Předběžná šetření by měla být ukončena do třiceti dnů.

„Dnes je na celém světě 28 milionů lidí uvězněno v rukou obchodníků s lidmi a států, které je nutí pracovat za malou nebo žádnou mzdu. Evropa nemůže vyvážet své hodnoty a zároveň dovážet produkty vyrobené nucenou prací. Skutečnost, že EU má konečně zákon o zákazu těchto produktů, je jedním z největších úspěchů mého mandátu,“ uvedla Maria-Manuel Leitao-Marquesová, portugalská poslankyně za Progresivní alianci socialistů a demokratů v europarlamentu.

Evropský parlament zákon schválil drtivou většinou 555 hlasů, proti bylo šest europoslanců a 45 se zdrželo. Členské země by se měly zákonem začít řídit do tří let. Podobný zákon byl v roce 2021 schválen ve Spojených státech.

Více o nucených pracích si můžete přečíst zde:

Reklama

Doporučované